Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Ibland är det bästa att bara låta nazisterna huttra ensamma i regnet

Artikel 1 av 1
Almedalen 2019
Visa alla artiklar

Det börjar bli en vana nu, att nazistiska NMR dyker upp i Visby när politikens aktörer samlas för världens största demokratifestival. Och precis som vanligt är motreaktionerna starka.

Flera partiledare har tagit avstånd från NMR:s närvaro i sina tal, bland annat Nyamko Sabuni (L), Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf (C). Under veckan har seminarier ägnats åt att försöka förklara hur nazismen bäst bekämpas, spaltmeter skrivits i ämnet. Och så var det motdemonstrationer, förstås.

NMR fick nämligen tillstånd att demonstrera under tisdagen. Aktivister mobiliserade, polisen förberedde sig för konflikt.

Resultatet? Närmast fiasko för nazisterna.

När timmen var slagen för demonstrationen spöregnade det i Visby. Ett 20-tal nazister huttrade hopkurade framför ett sprakande högtalarsystem på en annars öde kaj.

Motdemonstranterna var långt fler, och mycket mer energiska. Efter bara en halvtimme avbröts sammankomsten. Ljudanläggningen var dränkt i vatten.

Det var på flera sätt symboliskt. NMR stapplar och har haft svårt att ladda om efter förra årets misslyckade mobilisering inför valet.

I Ludvika har det samlade lokalsamhället – från de små ideella föreningarna till storföretagen – sagt nej tack och skingrat bilden av en kommun under belägring.

Ändå fortsätter delar av rikspressen att präglas av braskande nazi-rubriker och alarmism. Även i år har mycket av rapporteringen från Almedalsveckan kretsat kring NMR, trots att de i själva verket utgjort ett perifert inslag.

Ska vi bekämpa nazismen måste vi reflektera över de drivkrafter som får människor att gå med och stanna i en organisation som NMR.

Enligt Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, fanns det bland NMR:s representanter i årets Almedalen ett antal nya unga medlemmar. För en person som nyligen har blivit rekryterad till sekten är en resa med förebilderna till maktens centrum en stor sak.

Så vad hade hänt om motdemonstranterna inte varit där? Ett gäng snopna, blöta och huttrande unga killar hade samlats under uppsyn av en handfull kaffedrickande poliser. NMR blir till i konflikten med andra.

Nästa gång kanske vi ska låta nazisterna huttra ensamma i regnet?

Anmäl text- och faktafel