Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: I dag för fyra år sedan kidnappade Kina en svensk medborgare

Det är i dag exakt fyra år sedan som den svenske medborgaren Gui Mihai försvann från sin semesterbostad i Thailand. Av allt att döma kidnappad av kinesiska agenter.

Det handlar om en svensk medborgare som sitter fängslad i Kina på grund av att han publicerat böcker som misshagar den kinesiska ledningen.

Men det handlar också om något mer. Kina driver en kampanj för att tvinga Sverige och andra västländer att anamma landets världsbild. Företag och andra som har verksamhet i Kina ska pressas att bli den kinesiska regimens hantlangare.

I linje med det har flygbolaget SAS tagit bort Taiwan som eget land i sina tidtabeller. Kinesisk tv stoppade alla sändningar med det amerikanska basketbollaget Houston Rockets, sedan lagets manager Daryl Morey uttryckt stöd för demonstrationerna för demokrati i Hongkong.

Dagens Industri publicerade en bisarr debattartikel av Kinas ambassadör Gui Congyou om påstådda brott mot kinesiska turister i Sverige.

Debattartiklar av diktaturens hantlangare får givetvis publiceras i landet som var först i världen med en tryckfrihetsförordning. Men när Taiwans företrädare i Sverige, Daniel Liao, skrev en debattartikel i samma tidning om hur Kina utövar påtryckningar mot svenska institutioner och företag, så svarade Kinas ambassad med att uppmana medier och andra att vägra ge en "plattform" för den demokratiskt valda regeringen i Taiwan.

Budskapet är inte ens dolt: Det är bara Kinas ståndpunkter som ska få synas i svenska medier.

Landet drar sig inte för att använda hela sin ekonomiska tyngd för att få medier och företag att krypa för diktaturen.

För fyra år sedan kidnappade kinesiska agenter en svensk medborgare i ett tredje land, för att sedan föra honom till Kina och tvinga honom att göra märkliga bekännelser som visas i kinesisk tv. Han sitter fortfarande fängslad.

Svenska regeringen måste göra allt för att få honom fri.

Fyraårsdagen av kidnappningen uppmärksammas med en manifestation utanför kinesiska ambassaden i Stockholm. Initiativtagare till manifestationen är skribenten Kurdo Baksi. Den genomförs med stöd av Sveriges författarförbund, Svenska journalistförbundet, Svenska Pen och Svenska förläggarföreningen.

Anmäl text- och faktafel