Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: En arbetsmiljömyndighet som inte tar arbetsmiljö på allvar?

Under förra mandatperioden inrättade regeringen Löfven flera nya myndigheter. Jämställdheten skulle tas på allvar, därför tillkom Jämställdhetsmyndigheten. Segregationen skulle motverkas, därför skapades Delegationen mot segregation. Och god arbetsmiljö skulle främjas, därför inrättades Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Mynak som den också kallas, marknadsfördes rejält av arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) under förra mandatperioden.

"Från första dagen har regeringen tydligt prioriterat arbetsmiljöarbetet. En nationell strategi har beslutats och resurserna har förstärkts med 125 miljoner kronor årligen. Genom den nya myndigheten för arbetsmiljökunskap stärks nu arbetsmiljöarbetet ytterligare", sade hon när myndigheten presenterades.

Men tyvärr verkar myndigheten ha fått en skakig start. Inte bara på grund av förra årets regeringskaos och övergångsbudget. Nej då, DN avslöjade i nyligen att det råder usel arbetsmiljö på myndigheten.

Flera chefer har slutat, andra anställda har tagit tjänstledigt eller blivit sjukskrivna. Skyddsombudet från facket Saco har ställt en begäran om "skyndsamma arbetsmiljöåtgärder" till myndighetens generaldirektör, mot hög arbetsbelastning, "starkt psykiskt påfrestande situationer" och frånvaron av systematiskt arbetsmiljöarbete.

I en annan skrivelse som skickats in till departementet målas en ännu dystrare bild upp av arbetsmiljön på Mynak.

Där står det bland annat att det råder en ohållbar situation, att ledningen inte lyssnar och att medarbetare har låg arbetsglädje och mycket stress.

Ännu värre: Några medarbetare vittnar om en generaldirektör som fällt nedsättande uttalanden om medarbetare.

Det är extra genant att en myndighet som just arbetar med arbetsmiljö misslyckats så fatalt med att säkerställa en god arbetsmiljö för medarbetarna. Fortsätter det så här kan man inte ta myndigheten på allvar.

Ansvariga ministern Ylva Johansson måste agera för att trygga myndighetens arbetsmiljö. Eller prioriterar inte regeringen arbetsmiljöarbetet?

Anmäl text- och faktafel