Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Det är inte bara plastpåsar som är dåliga för miljön

“Minskad förbrukning av plastbärkassar leder i förlängningen till flera positiva effekter för miljön.” Den självsäkra formuleringen är ett av huvudskälen till att regeringen vill införa en punktskatt på plastpåsar. En typisk plastbärkasse ska beskattas med tre kronor per påse. Tunnare varianter med 30 öre.

Plastskräp i naturen och mikroplaster i havet är ett stort och växande miljöproblem som måste åtgärdas. Att skatten väntas leda till minskad efterfrågan på plastpåsar är därför bra.

Men om de totala miljöeffekterna är positiva eller inte beror på vilka produkter och beteenden som ersätter plastbärkassarna.

Regeringen hänvisar själv till en studie av EU-kommissionen som visar att minskad förbrukning av 1 000 engångsplastpåsar resulterar i ökad efterfrågan på 273 avfallspåsar, 127 papperskassar, 29 flergångskassar av plast, och 4 tygkassar.

Frågan är om en miljöpåverkande kasse bara ersätts av en annan?

För samtidigt visar en studie från danska Naturstyrelsen, motsvarigheten till Naturvårdsverket, att tygkassen också är en riktig miljöbov.

Om den är tillverkad i vanlig bomull måste den användas över 7 000 gånger för att motsvara miljöpåverkan av en vanlig plastpåse. Är bomullen ekologisk måste den användas över 20 000 gånger.

Därmed räcker det med även en liten efterfrågeökning på tygpåsar för att miljöeffekten av regeringens nya punktskatt troligen blir negativ.

Ännu märkligare blir resonemanget kring de små och tunna plastpåsarna, som ska beskattas med 30 öre per påse. Där lyfter regeringen själv upp risken för ökat matsvinn som kan bli effekten om livsmedel inte packas i sådana.

Sedan konstateras att den risken är liten, eftersom skatten är så låg. Men om syftet var att använda skatten som ett styrmedel för att minska förbrukningen – varför har man då lagt nivån så lågt att den inte bedöms få någon effekt?

Svaret är nog att plasten blivit en symbol för konsumtionshetsen som regeringen, på i och för sig goda grunder, vill motverka.

Punktskatten blir en politisk seger, ett sätt att visa att man genomför åtgärder mot nedskräpningen. Om effekterna några år senare visar sig vara försumbara eller till och med negativa är det snabbt glömt.

Symbolpolitik med bäst före-datum, eller kanske politikens svar på slit-och-släng-varor. Det har miljön inte råd med.

Joakim Broman

Anmäl text- och faktafel