Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Därför bör Sverige kritisera Kinas ambassadör

När den kinesiska ambassaden läxar upp svenska medier blir det som självsatir. En del av texterna hade kunnat vara formulerade av någon som vill göra lustigheter av diktaturers sätt att fungera.

Utrikespolitiska institutet har analyserat varför Kina så intensivt angriper just svenska medier. Slutsatsen de drar är att det sannolikt handlar om ambassadören Gui Congyou som person.

Hans erfarenhet av västerländska demokratier är begränsad. Vi kan dessutom anta att ambassadörens märkliga utfall mot svenska journalister är riktade till makthavarna i Peking, snarare än till en svensk opinion.

Det skulle alltså vara ett budskap som säger "titta så duktig jag är", inför en framtida karriär.

Skriften från Utrikespolitiska institutet och en intervju med en av skribenterna, Björn Jerdén, i SVT leder till det förutsägbara. Jerdén anklagas för att skada Kinas "kärnintressen", "suveränitet" och "nationella image".

Det är en kaskad av märkliga slagord utan att ett enda ord som i sak bemöter rapporten. Det blir i stort sett en bekräftelse på att det som står i rapporten är sant.

Om ord kan skada Kinas "kärnintressen", så är det närmast en uppmuntran att fortsätta. Vi ska strida för demokratiaktivisterna i Hongkong, för demokratin i Taiwan och för de människor som under mycket svåra förhållanden försöker verka för en demokratisk utveckling i Folkrepubliken Kina.

När den norska Nobelkommittén utsåg Liu Xiaobo till fredspristagare år 2010, för sitt långvariga och fredliga arbete för mänskliga rättigheter i Kina, ledde det till att Kina frös ner förbindelserna med Norge och det dröjde till 2016 innan de normaliserades.

Den svenska regeringen har hittills inte sagt någonting om attackerna mot svenska medier, mer än det självklara: "Vi konstaterar att yttrandefrihet råder i Sverige. Alla, också Kinas ambassad, är skyldiga att följa svenska lagar.”

Ambassadören får gärna säga sin mening. Även om det framstår som smaklöst att han oemotsagd får vräka ur sig dumheter i intervjuer, så ingår även sådant i vår press- och yttrandefrihet.

Men när den kinesiska statens högsta företrädare i Sverige väljer detta språkbruk, så borde UD reagera med något mer än självklara plattityder. Ambassadör Gui Congyou bör få höra att han skadar relationerna mellan Sverige och Kina.

Om det inte sker, så innebär det att även andra diktaturer kan börja använda samma metoder. UD måste sätta ner foten, även om det innebär risker för svensk export.

Anmäl text- och faktafel