Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Bra att Socialdemokraternas populistförslag stoppades

Inför förra årets valrörelse presenterade Socialdemokraterna - med Stefan Löfven och Ylva Johansson i spetsen - hårdare regler för arbetskraftsinvandring. Vann Socialdemokraterna valet, då skulle de införa ett nytt system för invandring av utomeuropeisk arbetskraft till Sverige.

”Om det finns människor i Sverige som kan utföra jobben så är det onödigt att hämta hit arbetskraft från andra sidan jordklotet”, sade statsminister Stefan Löfven under pressträffen.

Samma populistiska retorik går igen hos Sverigedemokraterna: ytterligare ett parti som inte är förtjust i idén att underlätta för människor som vill komma till Sverige för att arbeta.

S-förslaget hyllades av LO som är kritiskt mot arbetskraftsinvandring, men ratades av både Alliansen och Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet som (med rätta) sade att förslaget är ”mossigt” och ”ålderdomligt”.

Centerledaren Annie Lööf menade att Socialdemokraterna lagt sig till med en retorik som ställer människor mot varandra, samtidigt som det skulle ge redan ansträngda företag svårare att hitta arbetskraft.

Kritiken mot S-förslaget var befogad, och kom även från företagare och näringslivsprofiler.

Flera av Sveriges företag, bland annat ABB, skriker efter kompetens och har tagit strid mot den ovärdiga kompetensutvisning som sker gång efter annan under regeringen Löfven.

Ett av de mest uppmärksammade fallen var utvisningen av ABB-ingenjören Ali Omumi, som tvingades lämna Sverige efter en försäkringsmiss av en tidigare arbetsgivare.

Samma centerledare som kritiserade Stefan Löfven för populism, drog som tur var det längsta strået när hon tvingade in Socialdemokraterna i den – från vänstersidan enormt – kritiserade 73-punktsuppgörelsen.

Efter tuffa förhandlingar med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet valde Socialdemokraterna klokt nog att ställa sig bakom att dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas och kompetensutvisningar upphöra.

Svenskt Näringsliv presenterade under tisdagen en ny rapport som bland annat visar att fjolårets rekordstora arbetskraftsinvandring ökade Sveriges BNP med 34 miljarder kronor och gav staten ökade skatteintäkter med 12 miljarder.

Så, nog var det tur att arbetskraft från andra sidan jordklotet hämtades hit. Det måste väl även en socialdemokratisk reformglad statsminister tycka.

Anmäl text- och faktafel