Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Är C och L opposition eller regeringsunderlag?

Det var under stor vånda som C och L gjorde upp med S och MP om januariavtalet. De båda partierna gjorde upp med sina politiska motståndare och lämnade det mångåriga allianssamarbetet med M och KD.

Det är därför inte så konstigt att oenigheten om 73-punktsuppgörelsen var stor inom de både partierna, framför allt inom L. Men uppgörelsen innebar att SD utestängdes från inflytande, och att S och MP tvingades acceptera tämligen ren C- och L-politik. Det gjorde att C och L kunde acceptera januariavtalet och se till att Sverige äntligen fick en regering.

Både C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Jan Björklund ville efter uppgörelsen hålla möjligheten öppen för ett nytt allianssamarbete inför valet 2022. Detta var också anledningen till att de båda partierna inte ville ingå i S-MP-regeringen eller ha tjänstemän i regeringskansliet.

I stället skulle de båda partierna stå fria att kritisera regeringen i frågor som Januariavtalet inte täcker. Enligt Lööf skulle C vara ett "liberalt oppositionsparti". Det här är dock en mycket svår roll.

S vill av taktiska skäl knyta upp C och L så mycket som möjligt, för att det skall bli omöjligt för alliansen att återuppta samarbetet i valet 2022. Enligt uppgifter i DI försöker S nu också se till att knyta så många frågor som möjligt till januariavtalet, något som C och L försöker motarbeta.

Och dessutom måste L och C hela tiden vara beredda att hoppa av S-MP-samarbetet om regeringen inte håller Januariavtalet eller medvetet fördröjer alla C- och L-reformer genom långa utredningstider.

Samtidigt har M och KD ett intresse av att framställa det som om C och L är stödpartier till S. På så sätt hoppas de kunna locka besvikna C- och L-väljare, samtidigt som M- och KD-ledningarna kan motivera en öppning för det SD-samarbete som så många inom dessa båda partier strävar efter.

För väljarna är C och L:s roll säkerligen också förvirrande. Å ena sidan kommer det just nu mängder av nyheter om innehållet i vårbudgeten, där S–MP-regeringen gjort upp med C och L. Å andra sidan röstar C och L ibland mot regeringen i riksdagen, till exempel häromdagen då man tillsammans med M, KD och SD röstade för ordningsbetyg i skolan.

Det kommer inte att bli lätt att driva en oppositionspolitik med sikte på allianssamarbete 2022.

Anmäl text- och faktafel