Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Gustafsson-stipendiaten Josefiné Josefsson kommer till Västerås

Årets Lars Gustafsson-stipendiat Josefiné Josefsson kommer till Västerås på Kulturnatten. Inför publik och i livesändning på nätet blir hon under evenemanget ung litteratur i Västmanland intervjuad av VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius och läser också ur sin diktsvit “Förlåtsagor”. 

På den store Västeråsförfattarens födelsedag den 17 maj i år tilldelades 20-åriga Josefiné Josefsson officiellt årets Stipendium till Lars Gustafssons minne på 50 000 kronor. De pengarna har hon redan börjat sätta sprätt på. 

– Nu i sommar har jag gått en distanskurs på Linnéuniversitet i att skriva poesi och så har jag skrivit på min första roman. Stipendiet har hjälpt mig att fokusera mer, tidigare skrev jag när lusten kom, nu skriver jag regelbundet och disciplinerat, säger Josefiné Josefsson. 

Hon är född i den jämtländska byn Nordannälden och växte upp i Östersund och i Slåtteråsen i Krokom. När Josefiné Josefsson var 16 år flyttade hon till Stockholm och gick klart gymnasiet där. Efter studenten gick hon på skrivarlinjen på Sundbybergs folkhögskola och sedan ett år tillbaka bor Josefiné Josefsson i Uppsala där hon studerar kandidatprogrammet i retorisk - och litterär kommunikation vid universitetet. 

– I sommar har jag också läst en massa inför höstens kurs i litteraturvetenskap. Jag var först rädd för att universitetsstudierna skulle förstöra min egen lust att skriva, att jag till slut bara skulle vilja läsa och recensera vad andra har skrivit. Men så har det inte blivit, jag har lyckats behålla den där kreativiteten. 

Tredje gången gillt, vid tredje försöket vann Josefiné Josefsson till slut stipendiejuryns gunst med diktsviten “Förlåtsagor”. Dess tema är förlåtelse och försoning och skildrar minnen av en barndom och relationerna inom en familj. Tanken var just att stipendiet skulle ge henne tid att skriva på sin första roman och de då 50 skrivna sidorna har under sommaren tredubblats. Hon berättar om en ung kvinna som flyttar till Andalusien med sin pojkvän. De lever i en destruktiv relation, romanen handlar om att vara en ung kvinna i dagens porrskadade samhälle och dess skönhetsideal. 

– “Förlåtsagor” handlar om att växa upp i ett litet samhälle och romanen om att ge sig ut i stora världen med det där lilla samhället ännu inom sig.

Josefiné Josefsson har bloggat i många år och skrivit för en den feministiska tidskriften Hertha. Nu i vår fick hon också sin novell “Kom så drar vi!” utgiven av förlaget Novellix som publicerar etablerade författare som Sara Stridsberg, Karolina Ramqvist, Maria Sveland och Helena Granström. Nu tar studierna mer tid och hon vill samla sin skrivkraft mer. 

– Jag har en tendens att ta på mig väldigt mycket när det gäller skrivande, men nu har jag bestämt mig för att fokusera på min roman och skriva färdigt den. 

På Instagramkontot ensamlingtexter lägger Josefiné Josefsson upp videor där hon till rörliga bilder och musik läser sina dikter. På Kulturnatten får vi höra henne läsa ur “Förlåtsagor”. 

– Det är alltid lite nervöst, men jag har läst på olika barer i Stockholm, på Litteraturhuset i Göteborg och i många andra sammanhang, så det är ingen fara. 

Ung litteratur i Västmanland äger rum i morgon klockan 12 på Karlsgatan 2. På grund av coronapandemin är publikplatserna begränsande, men evenemanget kan också följas på VLT.se eller via Region Västmanlands hemsida.

Det händer under Ung Litteratur i Västmanland på Kulturnatten

Klockan 12 i morgon äger Ung litteratur i Västmanland rum på Karlsgatan 2 i Västerås. Lars Gustafsson-stipendiaten Josefiné Josefsson blir intervjuad av VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius och läser ur sin diktsvit "Förlåtsagor". Ni får även träffa västeråsare Emma-Karin Rehnman som vann Lilla Augustpriset 2019 och så presenteras tre finalister i Region Västmanlands och VLT:s novelltävling "Sommaren i skuggan av corona".

Ni kan också följa evenemanget live här på VLT.se

Vill du bli vår näste Lars Gustafsson-stipendiat?

Du som är mellan 16 och 21 år kan söka stipendiet som tilldelas en ung skribent som verkar i Lars Gustafssons anda.

Ansökningar med bifogat alster för stipendiejuryn att bedöma skickas senast 1 mars 2021 till [email protected] eller kulturredaktör Erik Jersenius, VLT, Box 3, 721 03 Västerås.