Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Arenskog - en man  med många åsikter

 
Folk
Visa alla artiklar

En del av åsikterna har ändrats under tidens gång

Han har cyklat Vätternrundan 31 gånger, Mälaren runt och Västmanland runt. Bara för att hålla i gång. Sedan tog motivationen slut och Lars ägnade sig åt annat. Han känner vägen efter de 31 cykelturerna runt Vättern. Han vet var det doftar pepparrot, känner igen alla samhällen, att det ofta är kallt efter Gränna och att tyngsta biten är strax innan Motala med tunga uppförsbackar.

Men Lars Arenskogs liv rymmer så mycket mer. Cyklingen är historia nu och trevliga minnen. Numera håller han formen med promenader och snöskottning runt villan i Valskog. Och mår bra av musicerandet. Musiken fick grepp om Lars redan i åttaårsåldern.

– Man började med blockflöjt i musikskolan, sedan klarinett och så blev det saxo-

fon.

Lars tar också ton på annat sätt. Han har varit med i Köpings kyrkas kammarkör sedan starten och tidigare i Kungsörs kyrkokör och i Björskogs kyrkokör. På 1950-talet spelade han i flera band av olika karaktär och minns speciellt reggaekonserten i sporthallen i Hallstahammar.

– Det har varit lite olika typer av orkestrar.

Nu är han saxofonist i Kölsta River band, som förresten har konsert den 13 augusti vid Gammelgården i Köping.

– Blir det regn får vi vara i Karlbergshallen, säger han och inflikar att det är näst intill skamligt att Köping inte kan ståta med en enda utomhusscen.

Så hamnar samtalet på Lars djupa samhällsengagemang. Han har deltagit i lokalpolitiken i Kungsör för Socialdemokraterna, varit ordförande i skolstyrelsen, suttit med i kommunstyrelse och kommunfullmäktige, och varit ordförande i energirådet. Han har varit med i styrelsen för Mälarenergis elnät i Kungsör och brinner för energifrågor.

– Det är ett outtömligt ämne. Tyvärr går det väldigt trögt med utvecklingen.

Han var en av dem som stred för kärnkraften i Sverige, och höll föredrag i frågan. Nu har han tänkt om.

– Det går utan kärnkraft, det gör det.

Han tror själv att engagemanget i energifrågor fick näring när han anställdes på dåvarande Svenska Salpeterverken 1961.

Han har som driftsingenjör och konstruktör utfört arbetsuppgifter inom bland annat forskning och konstruktion, och varit med om att starta en industri i Kanada.

– Jobbet som sådant var väldigt intressant.

Lars och hustrun Siv delar intresset för resor. De är nyss hemkomna från en tripp till Göta kanal – Sverige har mycket att erbjuda – och har tidigare rest en hel del i Europa.

Lars kan också ståta med att ha besökt alla Sveriges städer.