Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare i Arboga ryter till mot asylprocessen: Drömmar raseras!

Det är en fin tanke att det nya året erbjuder nya friska möjligheter. Tyvärr verkar dock 2017 bli ett år då nya möjligheter raseras för många av de skyddssökande människor som under 2015 anlände till Sverige med förhoppningar om trygghet och ett värdigt liv.

Jag tänker specifikt på de barn och ungdomar som under ”rekordåret” 2015 påbörjade ett nytt liv här och där en utdragen asylprocess blir påtagligt inhuman. I den långa väntan på svar, upp till två år, har drömmar om en framtid sakta målats upp. Men så börjar avslagsbesluten dugga tätt. Trovärdigheten ifrågasätts.

Men det som händer nu i mitt klassrum – och runt om i Sverige – är inte solidaritet. Inte så som jag, och många med mig, känner det i alla fall!

Många har blivit uppskrivna över 18 av Migrationsverket, eller hunnit fylla 18 under åren som asylsökande. Drömmar om en framtid i trygghet raseras. Barnkonventionens artiklar, som finns uppsatta på klassrumsväggen, känns som tomma löften i en allt strängare signalpolitik.

2015 uppmanades yrkesverksamma att mobilisera kraft och kompetens för att ta emot i våra verksamheter. 2017 är jag mycket oroad över att det här kommer bli året då våra politiker vill att yrkesverksamma ska mobilisera kraft för att se många kastas ut istället. Det är inget som jag kommer att göra i det tysta.

Löfven har pratat högt och brett om solidaritet, men det som händer nu i mitt klassrum – och runt om i Sverige – är inte solidaritet. Inte så som jag, och många med mig, känner det i alla fall!

Cecilia Eriksson, yrkesverksam lärare i Arboga

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel