Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laddat när vindkraft stoppas

Politikerna säger i kväll nej till vindkraft i Odensvi, och gör det med den överraskande formuleringen ”avstyrker”. Kommunledningen svängde därmed även i den frågan i helgen.

Det var alltså inte bara bandyvänner som fick sina önskemål tillgodosedda med styrande politikers hastiga helomvändningar den gångna helgen.

Även närboende till den vindkraftpark som bolaget Scanergy vill etablera i Odensvi gladdes över politikers besked i går. De har försökt förmå politiker att använda ordet ”avstyrker” i sin nej-till-vindkraft-formulering. Samtliga partier har ställt sig bakom att säga nej till vindkraftparken, men inte velat formulera det med ordet ”avstyrka”.

Det har gjort de närboende förgrymmade. De har sett nej-ordet som den fulländade formuleringen för att få ett kommunalt veto emot vindkraften på just denna plats oantastlig i framtiden.

Elizabeth Salomonsson har sagt nej till att använda formuleringen. Men så ändrade hon sig i helgen. Varför?

– Det har varit väldigt mycket förvirrat i den här debatten, och för att slippa fortsätta lägga kraft på den här frågan har vi tagit med ”avstyrker” i texten.

Ett tiotal brevskrivare har krävt formuleringen, och ämnet har återkommit i kommunalrådet Salomonssons mejlbox.

– Vi har inte ändrat inställning, men nu ska ingen behöva fundera mer på det.

Au-politikerna i kommunstyrelsen är överens.

Markägare som skrivit arrendekontrakt med vindkraftbolaget Scanergy om att upplåta mark i området är samtidigt upprörda.

– Det har varit mycket av osanningar och överdrifter från de som säger nej till vindkraften, anser Ulf Eriksson i Stulsta, Odensvi.

Familjen är besvikna markägare som tycker politikerna vänt kappan-efter-vinden. Köpings kommun pekade tidigare ut området som lämpligt för vindkraft.

– Nu har de i stället lyssnat till kritiker och en Facebook-grupp. Statsminister Löfven sa ju så sent som häromveckan vid partikongressen i Västerås att vi måste satsa på vindkraft.

Markägarna välkomnade Scanergys arrendeförfrågan och därmed framtida intäkter för skogsmarken. Ulf Eriksson tycker att Köpings kommun bortsett från vad en vindkraftinvestering på 700- 800 miljoner kronor givit kommunen i utbyte.

– Investeringen gagnar Köping och inget som ska mötas med en axelryckning.

Ulf Eriksson åker in till kvällens fullmäktigemöte, och hade i fredags även kontakt med en besviken projektansvarig i Scanergy.

– Vi kom även in på bandysnack. Scanergy nämnde att det inte varit omöjligt att sponsra den avvecklingshotade bandybanan ...