Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laddat när vindkraft stoppas

Politikerna säger i kväll nej till vindkraft i Odensvi, och gör det med den överraskande formuleringen ”avstyrker”. Kommunledningen svängde därmed även i den frågan i helgen.

Annons

Det var alltså inte bara bandyvänner som fick sina önskemål tillgodosedda med styrande politikers hastiga helomvändningar den gångna helgen.

Även närboende till den vindkraftpark som bolaget Scanergy vill etablera i Odensvi gladdes över politikers besked i går. De har försökt förmå politiker att använda ordet ”avstyrker” i sin nej-till-vindkraft-formulering. Samtliga partier har ställt sig bakom att säga nej till vindkraftparken, men inte velat formulera det med ordet ”avstyrka”.

Det har gjort de närboende förgrymmade. De har sett nej-ordet som den fulländade formuleringen för att få ett kommunalt veto emot vindkraften på just denna plats oantastlig i framtiden.

Elizabeth Salomonsson har sagt nej till att använda formuleringen. Men så ändrade hon sig i helgen. Varför?

– Det har varit väldigt mycket förvirrat i den här debatten, och för att slippa fortsätta lägga kraft på den här frågan har vi tagit med ”avstyrker” i texten.

Ett tiotal brevskrivare har krävt formuleringen, och ämnet har återkommit i kommunalrådet Salomonssons mejlbox.

– Vi har inte ändrat inställning, men nu ska ingen behöva fundera mer på det.

Au-politikerna i kommunstyrelsen är överens.

Markägare som skrivit arrendekontrakt med vindkraftbolaget Scanergy om att upplåta mark i området är samtidigt upprörda.

– Det har varit mycket av osanningar och överdrifter från de som säger nej till vindkraften, anser Ulf Eriksson i Stulsta, Odensvi.

Familjen är besvikna markägare som tycker politikerna vänt kappan-efter-vinden. Köpings kommun pekade tidigare ut området som lämpligt för vindkraft.

– Nu har de i stället lyssnat till kritiker och en Facebook-grupp. Statsminister Löfven sa ju så sent som häromveckan vid partikongressen i Västerås att vi måste satsa på vindkraft.

Markägarna välkomnade Scanergys arrendeförfrågan och därmed framtida intäkter för skogsmarken. Ulf Eriksson tycker att Köpings kommun bortsett från vad en vindkraftinvestering på 700- 800 miljoner kronor givit kommunen i utbyte.

– Investeringen gagnar Köping och inget som ska mötas med en axelryckning.

Ulf Eriksson åker in till kvällens fullmäktigemöte, och hade i fredags även kontakt med en besviken projektansvarig i Scanergy.

– Vi kom även in på bandysnack. Scanergy nämnde att det inte varit omöjligt att sponsra den avvecklingshotade bandybanan ...