Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnans larmsamtal: "Jag har hål i kroppen!"

– Hjälp, jag har hål i kroppen, skriker en rädd person till personalen på larmcentralen.Polisen i Västra Mälardalen kopplas in. En blodig syn väntar patrullen som åker mot en sommarstuga utanför Arboga.

Larmcentralen talar med en panikslagen kvinna som säger att hon har hål i kroppen. Hon befinner sig i en sommarstuga utanför Arboga. Polispatrullen kommer fram till en stor välskött villa gömd mellan Hjälmaren, ängar och skog. Dörren är öppen. I hallen möter de en äldre kvinna som blöder kraftigt på flera ställen. I sovrummet på övervåningen hittar de en 68-årig man som också knivhuggits. Mannen saknar puls och dödförklaras.

– Hon låg och sov när gärningsmannen började hugga henne. Därför kommer hon inte ihåg mycket från överfallet, säger en källa som har insyn i fallet.

Läs också: Misstänkt mord i Arboga

Snart är polisens hundförare och tekniker på plats. Tomten genomsöks utan resultat. Alla värdesaker är kvar i huset. Det finns inga tecken på att ytterdörren brutits upp. Allt tyder på att paret varit ensamma i stugan. En utredning om mord inleds och den 63-åriga kvinnan misstänks ha dödat sin man.

– Det flesta mord sker i samband med fylla och bråk, mellan personer som känner varandra. Inledningsvis trodde nog polisen att det här var ytterligare ett sådan mord, säger Thomas Carlstedt som kallades in som försvarare åt den 63-åriga kvinnan.

Två dagar efter mordet håller polisen ett första förhör med den 63-åriga kvinnan, som fortfarande vårdas på Eskilstuna sjukhus. Hon berättar saker som vänder upp och ned på mordutredningen.

– Hon är avskriven från fallet och vi har ingen annan misstänkt gärningsman, säger kammaråklagare Johan Fahlander, som leder utredningen av sommarstugemordet.

En eller flera mördare går fria. Mordpusslet börjar läggas på nytt. En gammal historia som börjar på Järntorget i Arboga blir snart betydande för utredningen.

Februari 2016: Ett HVB-hem på Järntorget i Arboga tvingas stänga efter att Inspektionen för vård och omsorg gjort en tillsyn. Hemmet drevs bland annat av en 41-årig kvinna. På boendet bodde ett tiotal pojkar. En av dem var en 17-årig pojke från Afghanistan. Enligt källor som tidningen talat med hade han missbruksproblem redan när han kom till Sverige.

– Det handlade om tramadol och hasch, säger källan som vill vara anonym.

En dag blev 17-åringen sjuk. Den 41-åriga kvinnan tog hand om honom och erbjöd honom att följa med henne hem. Boendet tvångsstängdes, pojkarna flyttades till olika ställen i Sverige men 17-åringen bodde kvar hos kvinnan. Han introducerades snart i kriminella kretsar som fanns i kvinnans närhet. Han lärde bland annat känna en 25-årig man som tidigare dömts för narkotikabrott.

Läs också: Sexanklagelser mot HVB-chef

– De här killarna gjorde allt hon sa. De brukade följa med när hon gjorde upp saker med folk, säger en annan källa till tidningen.

Skandalen kring det otillåtna boendet hade precis lagt sig när Eskilstuna-Kuriren avslöjade att två flyktingpojkarna, som bott på hemmet i Arboga, anmält den 41-åriga kvinnan för sexuellt utnyttjande. Kvinnan anklagas för att ha tvingat pojkarna att ha sex med henne.

En förundersökning mot kvinnan startas, men fallet läggs ned då det inte går att styrka att sexet varit ofrivilligt. I mitten av juli misshandlas och hotades flyktingpojkarna som anmält kvinnan. Två män misstänktes för misshandeln. Bland annat en 25-årig man, tidigare känd hos polisen.

Tiden går, mordet i sommarstugan inträffar och snart hamnar både tvångsstängningen av HVB-hemmet, sexanklagelserna och misshandeln av flyktingpojkarna på polisutredarnas bord. Den omskrivna 41-åriga kvinnan är dotter till det drabbade paret. Personer i hennes närhet förhörs på löpande band.

Läs också: HVB-hem tvingas stänga - hade inget tillstånd

– Varje gång hon talade om sina föräldrar sa hon att de inte gillade vad hon höll på med. Att de var emot att hon arbetade med flyktingar och bråkade mycket med henne, säger en källa.

– Polisen frågade om min relation till henne. Det verkade som om hon höll sig undan.

Det har snart gått två veckor sedan det brutala mordet. Fortfarande saknas någon misstänkt för brottet. Tisdagen den 16 augusti är det knäpptyst. Medier över hela landet är på väg att upprepa sig ytterligare en dag.

Samtidigt köar en nervös kvinna till gaten på Arlanda. Om några timmar ska hon landa i Thailand. I polisens säkerhetskontroll känns hon igen. Hon har blivit avsläppt av en man som nyligen fyllt 18 år. Även mannen stannas av polisen. En stund tidigare har kammaråklagare Johan Fahlander anhållit mannen och kvinnan i sin frånvaro.

Efter gripandet får de veta att de är misstänkta för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar.

Strax innan klockan tre går polisen ut med ett pressmeddelande där de berättar om gripandet. Nyheten når den 63-åriga kvinnan som fortfarande vårdas för sina skador sedan mordkvällen.

– Hon är självklart glad över att polisen gripit två personer men samtidigt bedrövad. Det är fruktansvärt för henne att höra att en av de misstänkta är hennes egen dotter, säger Thomas Carlstedt.

Läs också: TV: Så reagerade mamman på gripandet av dottern

Detta har hänt: Tidslinje: Sommarstugemordet - dag för dag