Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnet kom för sent

Den extremt kalla vintern har följts av en extremt varm sommar, något som tär på regionens jordbrukare. Inte ens helgens skyfall kunde rädda havren på Kristina och Torvald Larssons marker.

Annons

– Man märker på djuren att det har varit alldeles för varmt, de vill inte beta på dagarna och lägger sig bakom ladugården i stället, säger Kristina Larsson.

Hon och maken Torvald har drivit sitt ekologiska jordbruk på Jägaråsen sedan 1995, men årets sommar kommer att gå till historien.

– Ja, den har varit extrem. Dessutom upplever vi att varmperioden börjar tidigare på året nu än vad den gjorde förr, säger Kristina. De senaste veckorna har temperaturen har en dagstemperatur på + 30 varit mer regel än undantag, och det sätter spår i naturen. Mjölkkorna betar sämre, klövervallarna blir torra och havret har helt stannat upp.

– Ja, havren har brådmognat. Den är gulnad, torr och har liksom stannat helt i växten, säger Kristina. Ute på åkern svajar havren i blåsten, säkert 40 centimeter kortare än vad den borde vara. Efter helgens regn har dock det gröna vågat sig tillbaka en aning och mjölkproduktionen har förbättrats.

– Men man ska inte vara för negativ, lite kan vi nog skörda ändå, tror både Torvald och Kristina.

Annons