Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Federley sliter hund för att ta sig till Bryssel

Kungsörssonen Fredrick Federley har gps:n inställd på Europa, men missar avfarten mot Basta hunddagis och kan vända först halvvägs till Kungsör. Anledning: Sverigedemokraterna.

Annons
Älsklingarna. Kungsörssonen Fredrick Federley, med grand danois-hundarna Nancy och Elsa. När Fredrick och hans man Johnny är på resande fot (vilket är ofta) brukar Elsa och Nancy bo i Nykvarn, på hunddagis.

– Fan, där skulle vi ju av. Aja. Alltså, nä. Jag tycker inte att Jimmie Åkesson är en skicklig debattör. Ens. Han förenklar och ser allt i svart eller vitt. Sverigedemokraterna lever på människors rädsla och fördomar och tar inte något som helst ansvar för den integrationspolitik som de själva kritiserar. De bara tycker en massa saker. Är det något min tid i politiken lärt mig är det att det finns gott om gråskalor. Så, min respekt för Åkesson är sådär. Alltså, vi är ju halvvägs till Kungsör nu. Haha.

Fredrick Federleys liv går i 200. Fel, 300. Tiden han inte har ryms på fyra olika scheman och ska räcka åt man, barn, hus, de gigantiska Grand Danois-hundarna Elsa och Nancy och en politisk övertygelse som ska ta honom till Bryssel och en plats i Europa-parlamentet.

Fram till valdagen den 25:e maj handlar det om att få allt att funka. Nu är det kampanj en masse.

– Sedan november har det varit totalt intensivt. Jag har hunnit med 33 kommuner hittills och har en hel radda kvar. Det handlar liksom om det. Att möta människor och prata politik. Det är svårt att inte prioritera ned sig själv under en sådan här period, men samtidigt känner jag inte till något annat. Jag har alltid levt såhär, mer eller mindre. Hur man inte går in i väggen? Fokus och en förmåga att klara sig på lite mat och lite sömn tror jag är grejen, säger Fredrick Federley, samtidigt som han så småningom hittar av motorvägen. Snart är vi framme hos älsklingarna. Elsa och Nancy.

Att misslyckas finns inte för Fredrick Federley.

Att prata om en eventuell förlust redan innan matchen är lirad är som att fråga en elitskidåkare vad som händer om hen inte kommer först i mål, menar han.

Efter över 20 år inom Centerpartiet tar han alltså något av ett kliv åt sidan framöver, Fredrick Federley. Europa hägrar och Fredricks profilfrågor är migration, integritet och djurskydd.

Allt är lika viktigt. Frågorna om den fria rörligheten, övervakningssamhället och att få andra länder att anamma ett djurskydd i klass med Sveriges, som är bland det strängaste i Europa.

– Jag tror verkligen att jag kan påverka från Bryssel. Det blir mindre partipiska och mer eget initiativ, där jag tror att min drivkraft passar in bra.

Vill Fredrick Federley mer än hans partikollegor ute i landet? Eller syns han bara mer? Den aparte bonnpojken från Trunsta.

– Apart, ja. Jag vet inte om partiet tycker att jag är så annorlunda. Det är nog mer mediebilden av mig. Det som står i tidningen är ju ”sant” och i vissa frågor, typ den om den så kallade ”Stureplanscentern”, är det ju en fullständig obsession från vissa håll. Från Aftonbladet, inte minst. Men det är en del av spelet.

Och du spelar det?

– Ja. Men jag har tackat nej till Let´s Dance två gånger, säger Fredrick Federley och skrattar.

Men så blir han allvarligare.

Centerpartiet är under press och balanserar återigen kring fyraprocentspärren. Tydligheten är ifrågasatt. Det stör Fredrick Federley.

– Jag vet inte vad det betyder. Om det handlar om att våra politiker inte tar plats är det väl bara att göra det. I varje kommun och län och hela tiden. Vi måste höja oss, alla vi som driver politik och bli bättre på att säga vad vi vill. När det gäller siffrorna låg vi på 4,3 i den senaste Novusundersökningen (men på 2,8 när SvD/Sifo mätte i februari) så jag är faktiskt inte mer orolig än jag var 2010.

Vem är den typiske centerväljaren?

– Svårt att säga. Majoriteten medlemmar är kvinnor (och Karin Söder, Maud Olofsson och Annie Lööf, alla partiledare då och nu.)

Och Lena Ek. Vi springer på miljöministern precis innan vi ska promenera från riksdagen till garaget där Fredrick Federley har sin bil.

– Ett par ord? Visst. Fredrick är en av de flitigaste, mest ambitiösa politiker jag träffat. Och han har ett väldigt stort hjärta, säger Lena Ek.

Är han en större profil än vad partiet klarar av ibland?

– Absolut inte. Det där är bara något oppositionen skapat för att ställa till det. Fredrick tycker om att skapa debatt och är skicklig när den väl är i gång.

Så sätter vi oss i bilen.

Under den korta biten har Fredrick Federley hunnit hälsa på ett tjugotal personer. Annie Lööf genom en glasruta, en städare, en gammal kompis han inte sett sedan tiden på universitetet i Örebro och en vänlig kvinna i matsalen. Med mera.

Möten, möten, möten.

Vid fyratiden är vi hemma i huset i Tullinge. Nu gäller ett speciellt hemmaschema. I kväll blir det svenskt kött och mys i soffan. I morgon: Avicii. Untz, untz, untz.

Full fart framåt, Federley.

Talar i Kungsör i kväll

Kungsörssonen Fredrick Federley, 34, blev invald i kommunfullmäktige i Kungsörs kommun efter kommunalvalet 1998.

Han har arbetat som heltidspolitiker sedan 2002.

Mellan 2002 och 2007 var han förbundsordförande i Centerpartiets ungdomsförbund (CUF).

Federley var den första öppet homosexuella ledaren för ett politiskt ungdomsförbund i Sverige när han blev vald till förbundsordförande i oktober 2002.

Fredrick Federley bor tillsammans med sin man Johnny i ett nytt hus i Tullinge utanför Stockholm och har en dotter, två hundar och väldigt högt i tak.

I kväll pratar Federley hemma i Kungsör. Centrumgården, 19.00

Mer läsning

Annons