Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Sänkt skatt räcker inte för M

Fråga aktiva moderater om vad som är kärnan i deras parti, och svaret kommer ganska snabbt: att hålla skatterna låga och S borta från regeringsmakten. Det är eftersträvansvärda politiska mål.

Men de utgör också källan till den identitetskris som präglar M, och som mycket på partiets Sverigemöte i Karlstad kretsade kring,

Trots att det efter valet existerade en överväldigande riksdagsmajoritet för att byta ut den rödgröna regeringen misslyckades M att omvandla detta parlamentariska flertal till ett regeringsunderlag.

Nyligen konstaterade statsvetarprofessorn Tommy Möller (Kvartal 4/4) att M riskerar att stå inför en lång ökenvandring om C och L permanent går in för en mittenregering. Att det allt oftare talas hur samarbetet mellan de fyra partierna bakom januariöverenskommelsen håller på att fördjupas talar för att Möller kan ha rätt.

Vad innebär det att leda den borgerliga oppositionen i detta läge, och hur ska den socialdemokratiska statsministern kunna bytas ut? Bortsett från en utbredd förhoppning om att C och L ska ångra sig, är det frågor som M idag saknar fullgoda svar på.

Men M:s identitetskris är också sakpolitisk. Det är inte länge sedan frågorna om jobb och ekonomisk politik hamnade i topp bland väljarnas prioriteringar. Fredrik Reinfeldts framgångar handlade om just förmågan att konkurrera ut S i fråga om den ekonomiska politiken. De förblir viktiga frågor för ett parti som gör anspråk på statsministerposten.

Men väljarnas fokus har de senaste åren i förflyttats i riktning mot frågor som handlar om trygghet, invandring och integration.

Häromdagen uppmärksammade Lars Anders Johansson på tankesmedjan Timbro en färsk undersökning från en av de stora fastighetsmäklarna som visar att det inte längre är närhet till kollektivtrafik som är viktigast för bostadsköparna i storstadsregionerna. Nu är det tryggheten i området som prioriteras (Smedjan 2/4).

Det är en bra beskrivning av en verklighet där otrygghet och problem i utanförskapsområden kommer allt närmare vardagen för stora delar av väljarkåren. Men det innebär också en seriös utmaning för ett parti som i utgångsläget tänker i termer av strukturreformer för skatte- och bidragssystem.

Man kan se initiativet till ett nytt idéprogram, och en expertkommission som ska ta fram förslag på integrationsområdet, som instrument för att mejsla ut M:S roll i detta politiska landskap.

Det är också initiativ som uppskattas av många partiaktiva som jämför med hur man genom omfattande sakpolitiskt arbete efter förlustvalet 2002 kunde lägga grunden för åtta år av regeringsinnehav.

Sverige behöver borgerliga partier som tänker långsiktigt kring politikutveckling. Men Sverige behöver även en borgerlig opposition som redan idag svarar på de frågor väljarna ställer och lägger skarpa förslag på riksdagens bord. M får inte glömma den rollen.

Svend Dahl

Anmäl text- och faktafel