Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Därför angår EU dig och därför är det viktigt att rösta i valet

 
EU-valet i Västmanland
Visa alla artiklar

Om du hör till dem som brukar köpa mat på en av världens största snabbmatskedjor har du kanske noterat att det inte längre finns högar av sugrör att ta av där man plockar på sig servetter, ketchup och tills alldeles nyligen – sugrör. Du kan fortfarande få ett sugrör, men då måste du fråga efter det i kassan. Det är lika bra att du vänjer dig.

Från 2021 kommer all engångsplast som sugrör, plastbestick och bomullspinnar av plast att förbjudas i hela EU. Ett beslut fattat mot bakgrund av de enorma mängderna plast som finns i våra hav.

Klimatet är kanske den allra viktigast frågan för EU att hantera, liksom ett av de starkaste argumenten för Europasamarbetet. Ibland hörs protester mot att vi i Sverige ska göra mer för klimatet eftersom vi redan gör mer än de flesta.

Det hörs också argument i stil med att "vad spelar det för roll om vi minskar vårt flygande när andra ökar sitt?" Just därför, för att Sverige ensamt inte kan rädda klimatet, är internationellt samarbete av största vikt för att få bukt med den globala uppvärmningen.

EU påverkar våra liv på väldigt många nivåer. Faktum är att EU har lika mycket att säga till om som våra kommuner, där hälften av besluten är direkt eller indirekt påverkade av EU-direktiv och lagar.

Alltså spelar det roll vilka som sitter i parlamentet, och därför är det viktigt att rösta, åtminstone om man bryr sig om samhällsutvecklingen.

Tack vare EU är utbudet av varor i butikshyllorna större och delvis billigare än de skulle ha varit annars. Maten och dess priser påverkas i hög grad av de beslut som fattas i Bryssel och Strasbourg.

Är du orolig för antibiotikaresistenta bakterier? Det är ytterligare en fråga där ett litet land som Sverige inte kan göra så mycket. Däremot kan svenskar i EU-parlamentet påverka, och förra året fattades beslut om mer restriktiv antibiotikaanvändning vid djurhållning, som ett resultat av några parlamentsledamöters oförtröttliga kamp. Det började med Marit Paulsen (L) som bidragit till bättre djurhållning i hela EU, och nu har Fredrick Federley (C) tagit över hennes engagemang i jordbruksfrågor.

När du tittar på en svensk eller annan europeisk film eller teveserie är det mycket troligt att den kommit till tack vare EU, som lägger en hel del pengar på europeisk filmproduktion, för att Europa ska kunna konkurrera med Hollywood.

Och möjligheten att resa fritt mellan länderna, att bo, studera och arbeta var som helst inom EU är något som för många är en självklarhet idag, men som inte skulle vara det om det inte vore för EU-medlemsskapet. Detta är också något som oroar många britter, och utlänningar bosatta i Storbritannien, inför Brexit.

Inte att förglömma är EU från början en fredsorganisation som växte fram efter de båda världskrigen på 1900-talet och som bidragit till bättre relationer mellan länderna i Europa, och även till de relationer som Europa har gentemot resten av världen.

När antidemokratiska krafter nu vill ta över EU-parlamentet är det desto viktigare att rösta för att EU ska fortsätta att vara den demokratiska fredsunion som den var tänkt att vara.

Anmäl text- och faktafel