Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Då var det slut på det roliga – rökförbudet är här

Kvällssolen kastar ett brandgult sken över uteserveringen. En svensk sommarklassiker spelas i bakgrunden. Kondens bildas på glasen fyllda med iskall öl. Kan det bli bättre än så här, tänker man?

Jo, nog finns det något som kan förgylla sommarkvällen. En liten festcigg, det blir min sista. För sådant får man nu glömma. I juli är det nämligen slutrökt på uteserveringar. Det har staten bestämt.

Rökmotståndarna har jublat över beslutet. Äntligen krafttag för folkhälsa och äntligen förbud av irriterande röklukt på uteserveringen.

Men rökförbudet har lett till en hel del förvirring. Från polisens sida hörs kritiska röster om att man nu ska ha i uppdrag att avvisa rökare som inte följer reglerna. Och exakt var gränsen går för hur långt bort man ska befinna sig från uteserveringen för att ta sig en cigg är fortfarande oklart hos dem som ansvarar över tillsynen i kommunerna, enligt Sveriges radio.

SVT har också rapporterat att allmänheten uppmanas att kontrollera om förbudet följs eftersom det kommer att bli svårt för kommunerna att själva kontrollera om reglerna efterlevs. Och då har vi inte ens tagit upp frågor vad gäller ansvar och eventuella undantag som uppstått hos krog- och restaurangägarna.

Undertecknad är ingen vardagsrökare. Svenskt snus är min grej. Rökning är hälsofarligt och ska absolut inte romantiseras eller uppmuntras. Ändå motsätter jag mig det nya rökförbudet.

Det handlar inte om att försvara en negativ hälso- och livsstil eller den stora tobaksindustrin.

Det handlar dels om att låta företagarna själva avgöra vad som funkar bäst för deras verksamhet och gäster. Och inte socialdemokratiska ministrar med uppdrag att göra Sverige till världens tråkigaste land.

Men främst handlar det om hur långt vi är villiga att tillåta politiker detaljstyra bort vardagliga störningsmoment eller osunda livsval.

Konsekvensen blir nämligen inte bara ett tråkigare Sverige där krog- och nöjesbranschen, som redan dras med diverse tillstånds- och bullerregler, regleras sönder. Det betyder också att vi släpper ifrån oss en kultur av personligt ansvar. I stället rör vi oss mot ett samhälle där staten betraktar invånarna som barn med noll koll på sitt eget bästa.

Det finns säkert dem som omfamnar mamma staten som ska tvinga bort irriterande ciggrök på uteserveringen och uppfostra hälsosamma medborgare. Men inte jag.

Det ansvaret vilar främst på medborgarna själva. Ingen seriös människa kan i dag hävda att rökning är ofarligt. Ingen seriös människa kan tro att man är en snäll och lyhörd medborgare om man skiter i att bordsgrannen mår dåligt när man röker hej vilt.

Vi behöver främja en kultur av personligt ansvarstagande i Sverige. Ta hand om dig och din hälsa. Tänk på dina medmänniskor om du får klagomål på din lilla ciggstund i solen. Våga säga till om du stör dig på rökaren bredvid.

Låter inte det bättre än att poliser, tjänstemän, krögare och gäster står med frågetecken om hur mamma statens rökförbud ska följas?

Anmäl text- och faktafel