Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kreativa tjejer skapar nytt - rondellhund blev elefant  

 
Folk
Visa alla artiklar

Ett oljefat till kropp, lampdelar till öron och glödlampor till ögon. Vaktmästarna grejade svansen och av en godhjärtad man fick de en dammsugarslang.

Annons

Så kom elefanten till som under några veckor har prytt en av Köpings rondeller.

När jag träffade Rebecca och Agnes för en tid sedan, åkte vi till platsen för att fotografera upphovsmakarna och rondellelefanten.

Elefanten är fortfarande hel. Ett ben har visserligen gett vika. Kanhända har just det benet fått hjälp utifrån. Kanhända har det hänt ändå. De vet inte. Men båda böjer sig ner som på en given signal och försöker snygga till så gott det går. De skrattar och pratar samtidigt som de riktar in benet på rätt plats under elefantkroppen.

Det är ju inte direkt någon lätt elefant som tillverkades i ett grupparbete där Rebeca

och Agnes ingick, tillsammans med Isabel Ruuska och Charlotte Roberts. Tvärtom.

– 25 kilo väger han nog, säger Rebeca och lägger en hand på den blå kroppen.

25 tunga otympliga kilon. De vet ju. De har kånkat på elefanten en hel del.

Rebeca och Agnes är 16-åringarna som ofta och gärna skrotar runt bland slängda saker bakom lastkajen vid Ullvigymnasiet. Det är där de får uppslag till många av sina idéer.

Som när de fick till uppgift i kursen estetisk kommunikation att skapa ett provokativt kontsverk. Då hade de först i ett grupparbete fått forska om just sådana konstverk.

– Många gånger förstår man inte varför man gör saker i skolan. Sedan ser man ett sammanhang, säger Rebeca.

De pratar oftast en i taget, ibland samtidigt men allra mest tittar de på varandra och fnissar.

De var nya för varandra i höstas när de började på Ullvigymnasiets estetprogram. Snart upptäckte de kreativiteten hos varandra och hur lika de tänkte. Och kom på vilken nytta de kunde ha av skräp och skrot, sådant som andra har ratat och slängt. När de hittade gammal armatur föddes idén om elefanten.

De har pratat med lärare och elever, vaktmästare och KBAB:s folk på skolan som har kunnat bistå med assistans på något sätt. På fyraårsprogrammet har de fått stor hjälp.

I sin jakt efter delar blev de igenkända på skolan.

– Till slut kallade alla oss för elefanttjejerna, säger Agnes.

När bygget var klart målade de elefanten blå.

– Elefanter är ju blågrå i verkligheten, säger Rebeca som om det är den mest självklara sak i världen att också en rondellelefant ska vara blå.