Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildextra: Nationaldagen i Köping bland hoppborgar, tv-kändis och skönsång

Solen lyste stark på nationaldagsfirandet på Gammelgården i Köping. Musiken var en röd tråd genom firandet med körer, operasång av Victor Ternvall och Lyrans musikkår.

Annons
Naemi Ekman, 5 år i folkdräkt passade på att rida på en ponny från Köpings ridklubb. I bakgrunden Alba Tottmar, 8 år. Till höger Filippa Löwdin från ridklubben.

Anmäl text- och faktafel

Det var ett välbesökt nationaldagsfirande vid Gammelgården i Köping och många sökte svalka i skuggan. Konferencier var Karl Beijbom, Köpingsambassadör, som i sitt välkomsttal lyfte mänskliga rättigheter och Sveriges mångfald.

– Mönstret i min gula skjorta påminner om att vi är en nation med folk från hela världen. Där mänskliga rättigheter och frihet representeras. Vi ska bygga ett land av trygghet och gemenskap, sa Karl Beijbom.

Victor Ternvall från Kolsva sjöng flera operasånger och hans stämma ljöd vackert bland träden på Gammelgården. Publikhavet fylldes på ännu mera när det var dags för tv-personligheten, som är uppvuxen i Köping, Ann-Britt Ryd Pettersson talade.

Ann-Britt Ryd Pettersson, tv-profil och första kvinnan på SVT:s  sport kom till hemstaden och talade. Hon lockade stor publik.

Hon inledde med att berätta om att hon nyligen sett en fotbollsmatch med femåringar och att i morgon fredag ska hon se landslaget spela fotboll på Friends Arena i Stockholm.

– De spelar i sina gula och blå tröjor och publiken finns där och stöttar. Likt femåringarna som sökte uppmuntran från sina mammor i publiken, så har nog 25-åringarna sina mammor i publiken också. Oavsett om man är fem år, pojkar eller kvinnor som spelar så symboliserar de vår nation, sa Ann-Britt Ryd Pettersson.

Hon lyfte också upp föreningslivet och hur viktigt det är i Sverige. Ann-Britt Ryd Pettersson sa att hennes morfar Karl Andersson från Ängeby var med och startade en nykterhetsrörelse i Sverige.

– Ni är en viktig del av Sverige och jag vill lyfta fram alla som kämpat för föreningar, då som nu.

Guttsta Wicked Cricked Club och Köping Stars fick mottaga varsin fana, enligt tradition för två föreningar att få på nationaldagen.

Karl Beijbom lämnar över den svenska fanan till Köping Stars som håller sig kvar i högsta ligan. Här tar tränaren Panagiotis Nikolaidis, mer känd som Jotti emot fanan.

Ann-Britt talade också om att dessa tider i början av juni påminner folk om skoltiden.

– Jag gick på Karlbergsskolan, den skola som ligger här bakom oss. Det är på veckan exakt 45 år sedan jag gick ut där. Tiden går. En del av oss visste vad vi skulle göra och några valde att studera vidare.

Hon berättade att vissa valde att stanna i Köping, bilda familj och bygga ett liv här, andra gick vidare till studier på annan ort eller utomlands.

– Jag hade turen att bli kvar i journalistvärlden. Under min karriär har jag rest till länder utan fri media eller rösträtt eller ens demokratiska villkor. Jag har insett hur viktigt det är med demokrati. Det är viktigt att slå vakt om vår värdegrund så här på nationaldagen, säger Ann-Britt Ryd Pettersson.

Hon ville skicka med de som samlats på Gammelgården att vi ska vara tacksamma för att vi kan åka till våra hemtrakter och fira nationaldag.

– Vi har ett fantastiskt hemland som vi kan åka hem till år efter år.

Victor Ternvall underhöll med fin operasång. Han är antagen till operaskolan i Göteborg i höst.

Victor Ternvall sjöng ytterligare en låt och sedan reste sig publiken upp och till Lyran sjöng nationalsången.

Dybecks folkdansgille och Köpings dragspelsklubb bjöd på några danser, bland annat polka.

Musikföreningen Chorus, Köpings kyrkas kammarkör, S:t Olofskören fortsatte att underhålla med flera sommarsånger och stämningen var på topp.

Efter drygt en timmes underhållning avslutade Karl Beijbom med att säga:

– Det var det hela. Kom ihåg att kärleken övervinner allt.

Publiken stod upp och sjöng nationalsången.
Musikkåren Lyran marscherar in på Gammelgården och inledde firandet.
De spelade flera stycken och såg till att publiken och Köpingsborna höll ton i nationalsången.
S:tOlofskören och Köpings kyrkas kammarkör sjöng bland annat ”Den första sommaren”.
Gabriel Melin, 3 år och Fanny Sundqvist, 4 år svalkade sig i hettan med glass. Gabriel åt favoriten Piggelin och Filippa hittade inte sin favorit godisglass. ”Jag åt en Bamseglass istället”, sa Filippa.
Moa Vinberg, 4 år gillar fjärilar. Här blir hon målad till en av Event Mälardalen. ”Jag har sett en vit och en grön fjäril”, sa Moa.
Många valde att fira nationaldagen på Gammelgården i Köping.
Dybecks folkdansgille underhöll publiken mot slutet av firandet.
Peter Johansson från bil-och teknikhistoriska sällskapet fikade på sin veteranmoped. Han och några andra från klubben har kört runt i Västmanland för att det också är Motorhistoriska dagen. Han kör en Dakota -74.
Edvin Lindestad, 6 år från Västerås sitter i en gammal brandbil som ställdes ut. ”Första gången jag sitter i en sån här. Jag hälsar på min mormor och morfar här”, sa Edvin.

Annons