Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tommy når vänneri tsunamiområdet

Köpingsbon Tommy Elfving har  fått kontakt med sina japanska vänner efter den svåra jordbävningen och efterföljande tsunamin på fredagsmorgonen. Mellan 2002 och 2006 bodde han i den drabbade staden Sendai, som har en stark koppling till Köping.

Annons

Tommy Elfving från Köping har upplevt jordskalv i Japan och han har nu via sociala medier, som Facebook, lyckats få kontakt med några av sina vänner i Sendai.

Där är elen är utslagen och telefonlinjerna nere.

Tio meter höga tsunamivågor sägs dock ha slagit in över just staden Sendai.

Tommy studerade och arbetade i staden mellan 2002 och 2006 och har själv upplevt jordskalv, på plats.

- Mest mindre skalv, men vid ett tillfälle blev det värre och jag minns att jag fick en stor spricka, på väggen i mitt kök. Japanerna är ganska bra förberedda på skalv och vet vad de ska göra.

Något som dock inte lär spela någon avgörande roll i det här sammanhanget.

Halvtimmen före lunch på fredagen kom uppgifter om att ett tjugotal personer omkommit hittills.

Fredagsmorgonens jordskalv i Japan och den efterföljande tsunamin skedde alltså i ett område med stark koppling till Köping. Staden Sendai har genom åren besökts av många elever från Ullvigymnasiet.

Under flertalet år var Sendai, det drabbade området på Japans Stilla havskust, en vänort, från och till vilken ett 60-tal ungdomar reste.Inte minst bordtennisspelare från Köpings BTK.

Åtskilliga japanska ungdomar från Sendai har också kommit till Ullvigymnasiet i Köping.

- De flesta av våra vänner har flyttat ifrån Sendai, men det som hänt är förstås förskräckligt, säger Urban Liwing, Köpingsbon och bordtennisledaren, som varit något av den sammanhållande länken mellan orterna.

- På fredagsförmiddagen kom uppgifter om att jordskalvet, som uppmättes till 8,9 på Richterskalan och den efterföljande flodvågen, dragit med sig människor, hus, djur och bilar.

Michael Sandsjö

LÄS MER I MÅNDAGENS BÄRGSLAGSBLADET/ARBOGA TIDNING.

Annons