Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tablettmissbruk ökarkraftigt bland unga

Socialtjänstens öppenvård har den senaste månaden märkt en markant ökning av läkemedelsmissbruk bland ungdomar. Drogtester har visat att 13-14-åringar kan stoppa i sig 15-20 tabletter om dagen av det smärtstillande receptbelagda medlet Tradolan.

Annons

Ungdomarna berättar inte var de har fått tag på läkemedlet, men det troliga är att de köpt det via internet, langare eller att de får tag på det hemma. Däremot har de berättat att det ultimata tillståndet för dem är att ta så många tabletter att de blir medvetslösa. Vid så höga doser finns det en risk för andningsuppehåll eftersom tabletterna innehåller morfin.

-Tradolan är ett vanligt läkemedel och därför ganska lätt att få tag på. Det är heller inte säkert att alla föräldrar har koll på sina mediciner, säger Francesca Rainoni på socialtjänstens öppenvård.

Hon vill göra föräldrarna uppmärksamma på problemet och inbjuder till två informationsträffar, den 9 och 23 mars på förvaltningshuset på Nibblesbackevägen. Träffarna startar 18.30 och det behövs ingen föranmälan.

- Det är inte så lätt att se att ungdomarna tar Tradolan. Det är lugnande och samtidigt ger det en lyckokänsla, säger Francesca Rainoni.

Den som inte vill vänta på informationsträffarna för att få mer information kan ta kontakt med Francesca Rainoni på socialtjänstens öppenvård.

Annons