Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skylten vändbar- fortkörare frias

Mannen körde för fort, och fastnade på en fartkamera. Trots det köper tingsrätten hans förklaring, och han slipper böter.

Annons

Den 46-årige Köpingsbon blev mäkta förvånad när polisens papper damp ner hemma i postlådan. Enligt dessa hade han fastnat på en hastighetskameras bilder när han körde i 86 kilometer i timmen på Kolsvavägen, där man bara får köra i 70.

46-åringen hade inget minne av att ha kört för fort, och åkte genast i väg till platsen för det påstådda brottet, berättade han i rätten.

Där konstaterade mannen för det första att hastighetsgränsen mycket riktigt är 70. Men för det andra märkte han också att hastighetsskylten, med 70 på ena sidan och 90 på den andra, satt löst och lätt kunde vridas runt.

Detta, menade 46-åringen, måste ha varit fallet när han åkte förbi kameran i för hög hastighet.

Enligt de handlingar tingsrätten gått igenom hade hastighetsskylten på platsen kontrollerats av myndigheter både några dagar innan och några dagar efter 46-åringens fortkörning. Vid båda de tillfällena satt skylten som den skulle.

Sannolikheten för att skylten däremellan skulle ha suttit vriden på det sätt 46-åringen menade är liten, tycker tingsrätten i domen. Det är dock inte helt uteslutet att så varit fallet, och mannen kan därför inte fällas för fortkörningen.

Annons