Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Segt för Gumman Tö

En stinkande hög som till färgen påminner om pölsa. Det är vad som återstår av snön som föll på Köpings gator och torg i vintras. Tidningens grävande reporter tog en titt på 3,5-metershögen, enda platsen där Gumman Tö ännu inte knäckt Kung Bore.

Annons
Vad har vi här då? Trots veckor med sommarvärme är snöhögen isig under gruslagret. I bakgrunden Volbvo Powertrain.

Omgiven av pölar som skimrar av oljefilm ligger den enorma högen. Trafikanter på Ullvileden förbi gymnasiet kan nog lika gärna gissa på att det är en solid grushög. Men skrapar man på ytan hittar man snö och is. Den cirka 15 gånger 40 meter stora högen kan fortfarande uppgå till tusen ton. Bbl/ATs gissning är att den ligger kvar till in i juni.

Trots 25-gradig värme känns högen bottenfryst. Gruslagret ökar successivt när snön smälter. Det fräscha som föll i enorma mängder i vintras, hela 60-70 centimeter nysnö, luktar nu tämligen illa – som avlopp. Möjligen är det en hundbajskyrkogård vi beträder.

På ytan framträder ett vinterliv. En smutsig champagnekork, möjligen från ett nyårsfirande utomhus. Där ligger en stickad vante och en bit bort en virkad mössa – allt av obestämd ursprungsfärg. Snusdosor i massor, julgransvrak, burkar, tändsticksaskar. Det vore roligt att veta hur många snuspåsar och fimpar som osynliggjorts under ytan. Nej, kanske inte.

Läs mer i fredagens Bärgslagsbladet/Arboga Tidning!

Annons