Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persbrandt trivdes i Köpingsbilen

Ett par av bilmuseets riktiga skönheter har tävlat i Skåne i dagarna. De tilldrog sig stort intresse, bland annat från megakändisen Mikael Persbrandt som ville åka med i en Köpingsbil.

Annons
Mikael Persbrandt fick följa med Sören Huzelius i bilmuseets Mercedes SSK från 1929.

Jakriborg Prix heter evenemanget i Malmötrakten, som under Kristi Himmelsfärdshelgen lockade både fantastiska bilar och storpublik. Det handlar om klassiska racingbilar från 1920- och 1930-talen som luftas på banan.

Från Bil- och teknikhistoriska museets samlingar i Köping deltog två bilar, en Bugatti och en Mercedes SSK från 1929. Sammanlagt var det ett dussintal Köpingsbor från Bertil Lindblads stiftelse som följde med bilarna till Skåne.

- Det har varit jättelyckat, berättar Sören Huzelius som körde Köpings-Mercedesen i tävlingen.

- Det var rekord i år med 37 bilar som deltog, både från Sverige och andra länder. Själva tävlingen är ju inte så allvarlig, det handlar mest om att visa upp bilarna, säger Sören Huzelius.

Själv knep han en elfteplats på banan, en bit före Hans Eriksson som körde Bugattin från Köping.

- Det blir ju lite extra kul när man tänker på att det här är bilar som faktiskt tävlade mot varandra på riktigt på 1930-talet.

En av de imponerade åskådarna i Malmö var skådespelaren Mikael Persbrandt, som också är mycket intresserad av motorsport.

- Han ville åka med en sväng i Mercedesen, och det fick han väl, säger Sören Huzelius.

Vad tyckte han om åkturen?

- Det gillade han. Han lade ut texten ordentligt, och pratade om att han fått åka med motorsportens moder, som han sade.

Annons