Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart: Pengar till bredbandsfiber

Nu har det formella beskedet kommit: det blir EU-pengar till fiberutbyggnaden i Himmeta.

Annons
En del av dem som jobbat hårt för bredband i Himmeta: fr v Lennart Sidebäck, Gustav Svansbo, Marianne Eek, Göran Östensson och Christina Johansson.

Nu har det efterlängtade beskedet kommit. Himmetabor beviljas ett EU-bidrag på 14 miljoner kronor för att bygga ut fiber till bredband.

Det är mer än hälften av den beräknade kostnaden (totalt 23 miljoner kronor) för att bygga bredband till 240 hushåll i Himmeta som hittills anmält sig för en anslutning till det kommande nätet. Ännu fler Himmetabor ska vid en utbyggnad ha möjlighet till anslutning, enligt länsstyrelsen handlar det om ytterligare 80 hushåll samt cirka 170 fritidshus i trakten.

Pengarna beviljas ur Landbygdsprogrammet, och slussas via Köpings Kabel-TV in i projektet.

– Det är inte vanligt i vårt län att ett företag går in och tar ansvar som projektägare som nu sker i det här projektet, vilket är positivt, säger Indi Persson landsbygdsutvecklare på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande. Det är inte bara de boende utan även flera företag i området kan nu få tillgång till snabbt bredband.

Himmeta Bro har haft aktiv projektgrupp

för att driva fram ett bredbandsnät och får nu som belöning den enskilt största summan när bidrag beviljas till olika projekt i länet. Projektet är redan sjösatt och kan nu intensifieras när finansieringen fått ett definitivt klartecken. Totalt ska 85 000 meter fibernät för bredband dras.

Länsstyrelsen beviljar även fler bredbandsprojekt i länet bidrag. Himmeta får hälften av beviljade 28 miljoner kronor, medan fyra andra projekt i länet delar på resten.

Södra Götlunda är beviljade nästan 8 miljoner kronor av de 28 miljonerna till sin fiberutbyggnad. Ett beslut som togs strax innan jul förra året.

- Det här är väldigt roligt, att vi har fått till ett sådant intresse och engagemang för utbyggnad av fiber på landsbygden, säger Indi Persson på länsstyrelsen i Västmanland.

Annons