Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga hundar i äldrevården

Tills helt nyligen tog en av de anställda vid äldreboendet Nordlund med sig sin hund Ludde till jobbet. Genom ett centralt beslut i kommunen blev det stopp för den saken – till boendes och anhörigas förtvivlan.

Annons

I en insändare tidigare i veckan berättade en av de boende om saknaden efter Ludde.

– Alla vi boende blev mycket upprörda och hoppas att förbudet genast upphävs. Det finns ju dokumenterat att små husdjur bidrar till äldres mentala hälsa, påpekades i insändaren.

Kommunens vård- och omsorgschef Lillemor Qvist förstår saknaden, men förklarar det beslut som äldreboendenas 23 enhetschefer gemensamt tagit:

– Det har inträffat en incident där en hund på ett äldreboende uppfattat en hotfull situation och gått till angrepp för att försvara sin matte. Det är en aspekt man inte kan bortse ifrån. Och då måste man vara konsekvent och säga nej till alla hundar.

– Dessutom är det allergiaspekten att tänka på. Anställda och anhöriga kan lida av allergier.

Lillemor Qvist medger att det finns ett värde i husdjur på äldreboende och utesluter inte att man i framtiden exempelvis kan använda just husdjur som profilering när man bestämmer inriktning på ett boende.

– Och vi säger inte nej till husdjur nu heller, understryker hon.

– Det går utmärkt att ta med sin hund om man bara besöker avdelningen, men personalen får alltså inte ha med sina hundar till jobbet.

på Sorbygården i Munktorp tror man stenhårt på husdjur i vården. Snart sexårige hankatten Missen är boendets tredje katt – och allas älskling.

– Han sover hos de boende som han vill och han sitter ofta i knät eller åker på tur med rollatorerna, förklarar enhetschef Ylva Eriksson.

– Katten har en lugnande effekt. Att klappa en katt är något som en gammal människa kan göra även om andra förmågor att kommunicera har försvunnit.

Ylva och de andra i personalen berättar att Missen gör sitt jobb precis som de gör sitt. Och hittills har det inte varit några problem när besökare haft med sig hundar heller.

– Det bodde till och med en annan katt på en annan avdelning ett tag och det gick jättebra.

Annons