Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappade intevälkomna i rådhuset

”Alla är välkomna” stod det i annonsen för Öppet hus i rådhuset.
Men alla kunde inte komma. Köpings styrande behöver inte möta rullstolsburna på jobbet.

Annons
Det här gick bra. Kanslichef Tord Lindberg och kommunsekreterare Kajsa Eriksson stöttade Linnea Strömberg uppför trapporna. Sedan bar Tord upp rullatorn.

Medan kommunens kanslichef Tord Lindberg ledde rundturer i huset och talade under de pampiga kristallkronorna, satt de handikappade ute på torget.

De hade i alla fall tur med vädret. Och till slut kom några borgerliga politiker ut med kaffe.

–Gott, sa Lars Elgh, ordförande i den lokala handikapporganisationen DHR.

– Men jag hade hellre varit med där uppe. Jag betalar också skatt och rådhuset borde ha varit handikappanpassat för länge sedan.

Aktionen från ett halvdussin rörelsehindrade DHR:are var generande för politikerna i sin effektiva enkelhet. De bara satt där och politikerna vred sig som maskar på kroken. Om de brydde sig om att hälsa på gänget erkände de öppet att handikappanpassningen borde skett för länge sedan.

Ingen kunde svara på hur länge frågan diskuterats. 20 år trodde någon. Minst tio år trodde Anne-Louise King, aktiv i moderaterna och handikappad.

– Hade jag lyckats hamna i kommunstyrelsen skulle huset redan ha en hiss. Nu får de inte ens upp en barnvagn på övervåningen.

Men nu är i alla fall en utredning beställd, som i en nära framtid kan läggas på ett bord och snabbt klubbas. Att pengar kommer att anslås är en given lågoddsare.

Kommunstyrelsens ordförande, tillika kommunalråd med fönsterutsikt från andra våningen, Elizabeth Salomonsson kom ut på torget och sade sig vara frustrerad över situationen. Hon beklagade verkligen och hoppades att nästa öppet hus blir för alla. En utanpåliggande hiss på baksidan av rådhuset ligger inom möjligheternas ram – kanske redan i år.

Ett par hundra personer tog sig runt i huset på egna ben, stärkta av det serverade fikat. De föreföll nöjda med vad de fick se.

Annons