Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genomfartenblir trädallé 2013

Ungefär tio år tar det att driva igenom ett trafikbygge – även om enigheten är stor. Om ett par år är det byggstart för väg 250, ”genomfart Köping”.

Annons

I tisdags hölls så kallat markägarsammanträde på den byråkratiska stig som leder genom svensk bygglag. Medverkade gjorde Trafikverket med konsulter, Köpings kommun och inbjudna direktberörda, som kommunala bostadsbolaget, Riksbyggen m fl. Ett fåtal övriga Köpingsbor hade nappat på möjligheten att följa förändringsprocessen.

Omdaningen, som tidningen följt i flera artiklar sedan 2005 innebär i korthet att den forna E18-genomfarten smalnas av. När bygget är klart sent 2013 har fyra körfält blivit två och på de borttagna körfälten planteras träd, tre meter från gatuasfalten.

Genomfarten delas in i tre olika karaktärer med något skiftande växtlighet. Parkstadsrummet mellan Ringvägen och Lötgatan, kyrkogårdsrummet fram till Ågärdsgatan och Centrala staden fram till Torggatan. Där byggs en rondell för att underlätta centrumentrén.

Hela vägen blir det en uppmjukande buskplantering i mitten, där också nya belysningsstolpar ersätter de stora överdimensionerade stolparna från E18-tiden.

Det eftersträvade småskaliga gaturummet ska minska olycksriskerna och förbättra grundvattenskyddet. Trafikljusen blir kvar vid Lötgatan och Ågärdsgatan. Hastigheten ska begränsas till 60.

Annons