Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bbl/AT-journalist kan vinnaprestigefyllt grävpris

Avslöjandet om flygkatastrofen i Vikbo väckte känslor, ställde makthavare till svars och gav anhöriga hoppet tillbaka. För det kan Bbl/AT:s Ulf Eneroth nu vinna den åtråvärda Guldspaden.

Annons
Ulf Eneroth, journalist på Bärgslagsbladet i Köping.

 – Det känns förstås väldigt hedrande att finnas med i det här sammanhanget. Och den här historien är helt klart den jag känt mest för under alla mina år som journalist, säger en glad och stolt Ulf Eneroth som tidigt anade att sanningen om flygolyckan i Vikbo, 1960, ännu inte hade berättats.

– Händelsen har jag känt till, men så bestämde jag mig, faktiskt på semestern, att läsa haverirapporten och den fick mig minst sagt att häpna.

På över 30 sidor i Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, samt sex i tidsskriften Fokus, kunde Ulf Eneroth, efter timmar av enträget arbete, avslöja att olyckan inte alls skedde av den slump som Försvarsmakten hela tiden gjort gällande. I stället låg kända motorfel bakom haveriet, där sju människor miste livet.

Guldspadenpriset delas ut av Föreningen Grävande Journalister vid Grävseminariet i Växjö 26 mars.

Ulf Eneroth är nominerad i klassen Mindre dagstidning och slåss om priset med två andra grävjobb i Nerikes Allehanda och Norrländska Socialdemokraten.

I klassen Lokal-TV finns den tidigare Bbl/AT-medarbetaren Hanna Eklund från Arboga, nu på Tvärsnytt, nominerad.

Annons