Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köping svarar på VA-frågor och lanserar särskilt webbsida

 
VA-bråket i Köping
Visa alla artiklar

Vi vill ge helhetsbilden kring arbetet med vatten och avlopp till norra mälarstranden. Under våren har diskussionerna kring arbetet med att bygga vatten och avlopp till norra mälarstranden intensifierats. Det har varit många artiklar och insändare i tidningarna till exempel. Vi har inte svarat på så många av dem. Det beror inte på att vi inte vill det, utan tvärt om på att vi förstått att vi inte varit tillräckligt bra i vår kommunikation kring detta komplexa ärende. Vi har känt att vi inte kan fortsätta svara stötvis, utan behöver ge en helhetsbild på ett nytt sätt.

Så under våren har vi ägnat oss åt att i ett samarbete mellan tekniska kontoret, miljökontoret, stadsarkitektkontoret och kommunikationsavdelningen samla hela processen och underlaget till beslutet för att presentera det på ett så begripligt sätt som möjligt. Det har resulterat i en webbsida där man både kan läsa om ärendets historia och utveckling, och få enkla svar på de frågor och påståenden som dykt upp i insändare och artiklar.

Vi har känt att vi inte kan fortsätta svara stötvis, utan behöver ge en helhetsbild på ett nytt sätt.

Den bild som målats upp i vår är av en maktfullkomlig kommun som bygger en onödigt dyr lösning där orenat avloppsvatten kommer läcka ut i Mälaren, och där kommunen i den processen dessutom inte lyssnat på de som berörs. Vi vill genom den nya webbsidan nyansera den bilden och visa på ärendets helhet:

• Beslutet om att göra norra mälarstranden till verksamhetsområde enligt lagen om allmänna vattentjänster (LAV) kommer inte som en plötslig makthandling från oss, utan som en sista utväg i en lång process. Trots många års dialog har de gemensamma lokala lösningar som behövs i ett tätbebyggt område inte kommit till skott. Beslutet är i enlighet med lagens tillämpning.

• Det hade, om de boende kommit överens, kunnat gå att få till gemensamhetsanläggningar i området, men det hade inte löst dricksvattenfrågan. Det finns inget i dagsläget som tyder på att det finns grundvatten i området i tillräcklig omfattning, av godtagbar kvalitet och till en rimlig kostnad. Den aspekten av LAV har tappats bort i vårens debatt. Med dricksvattnet med i beräkningarna, och systemets hållbarhet över tid, är en sjöförlagd ledning faktiskt den bästa ekonomiska lösningen.

• Vi har en robust och säker lösning för eventuella bräddningar och utifall en ledning skulle gå sönder på Mälarens botten. Det kommer inte att pumpas ut mängder av avloppsvatten i badvikarna längs norra mälarstranden. Vår lösning för säkerhet ingår dessutom i vår ansökan om tillstånd för sjöledningen till mark- och miljödomstolen och kommer därmed kvalitetssäkras av en oberoende part.

• Vi vill och har fört dialog med boende och markägare i området under många år. Vi har skickat informationsbrev, haft stormöten, gjort enkätundersökningar, svarat på personliga frågor i telefonsamtal, via mejl och i insändare. Informationen om planerna på en sjöförlagd ledning kom till exempel för första gången redan i juni 2008. Och vi kommer fortsätta informera om arbetet och vilka grunder vi har för det här beslutet, det är inte bara vår skyldighet, utan det är viktigt för oss att vara tydliga.

Den som berörs av ärendet, eller som bara är intresserad, kan läsa all information på www.koping.se/norramalarstranden. Vi hoppas på konstruktiv dialog och lovar att fortsätta vara öppna i den här processen.

Elizabeth Salomonsson (S), kommunstyrelsens ordförande

Ola Saaw (M), oppositionsråd

Sara Schelin, kommunchef

Christer Nordling, teknisk chef

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel