Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kompisar tack vare stallet och hästarna

 
Folk
Visa alla artiklar

Ylva Blomgren och Matilda Gustavsson är båda 15 år, håller till i samma stall och har varsin egen häst.

Annons

De kommer gående i långsam takt, Matilda och Ylva med Cassijus skrittande mellan sig. Höstlöv och motljus bakom dem, stalldoft och halmrester framför.

–Jag håller på att sätta igång honom, han har gallor bak och har stått ett tag.

Idel fackuttryck när Matilda berättar att hon och Cassijus varit ute på en långsam ridtur i mest skritt och lite trav.

Sätta igång betyder alltså att börja få hästen att röra på sig igen, efter att den vilat en tid på grund av skador. För Cassijus har det handlat om svullnader på bakbenen, så kallade gallor.

–Han är världens snällaste häst, säger Matilda och lägger en hand på den varma hästhalsen.

Hon är själv 15 år och jämngammal med Ylva. De har lärt känna varandra i stallet. Matilda bor i Stäholm med sin familj, Ylva är på väg att flytta dit med sin. De pratar om hästar och livet, och hjälps åt med varandras djur.

I dag ska Matilda hoppa Cazando åt Ylva.

–Han blir ganska stark över hindren och är inte så lätt att hålla då, förklarar Matilda.

Och så säger hon att det är roligt att hoppa någon häst i alla fall, även om hon egentligen är mer för dressyren. Hennes egen Cassijus är ju 22 år, alltså till åren kommen till och med för en häst, och Matilda har bestämt att han inte ska hoppa något mer. För att spara honom och förhindra skador.

–Jag har haft honom i tre och ett halvt år. Han har flyttat runt väldigt mycket i sitt liv, så jag har lovat förra ägaren att han ska få stanna här, få dö här, och slippa flytta något mer. Och han trivs verkligen så himla bra här ute.

Ylva har haft sin bruna Cazando i ett år. Han är en korsning mellan arabiskt fullblod och russ, en bussig häst med glimt i ögat. Och väldigt personlig, lägger Ylva till efter att ha hämtat hästen i hagen för fotograferingens skull.

Jag frågar tjejerna varför det är så roligt med hästar och får flera svar.

–Man har nån att pyssla om jämt.

–Man får många kompisar och det är roligt att utvecklas med sin häst.

–Det är så kul att rida, man blir så glad varje gång.

[email protected]

0224-561 58