Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katastrofsiffror för Centern

– Det är katastrofsiffror! Men nu är vi bara revanschsugna. Det säger riksdagsledamoten Fredrick Federley om Centerns senaste opinionssiffror som presenterades i dag.

Annons

Centern har inte haft så dåliga siffror på 35 år. Enligt DN/Ipsos mätning fick partiet 3,1 procent, en minskning med 1,7 procent.

Centerns kommundagar i Malmö började tungt med katastrofsiffrorna men Fredrick Federley, riksdagsman från Kungsör, tror att det bara är en tillfällig svacka.

– Partiet var på uppåtgående före jul men sedan har vi varit lediga och inte synts till, jag tror att det är den enkla förklaringen, säger riksdagsledamoten.

Han anser att partiet måste satsa långsiktigt.

– Inget är hopplöst, men nu är vi bara revanschsugna och måste jobba ännu hårdare, säger han.

Han själv kommer att satsa hårt på att komma in i EU-parlamentet och på att Centern får ännu en plats i parlamentet. Vids sidan av sitt jobb i riksdagen kommer han satsa hårt på valet den 25 maj.

– Nu ska jag resa på heltid runt om i landet för att komma in i EU-parlamentet.

Har du förtroende för partiledaren Annie Lööf?

– Absolut. Det är inte bara partiledarens fel. Det är ett större problem än så. Alla måste kämpa. Det är bara ut och slita.

– Jag tror inte att vi kommer att hamna så lågt som 3,2 procent, säger Annmarie Andersson, förstanamn i centerns fullmäktigegrupp i Kungsör.

– Det är nog jättebra med undersökningar, men man måste vara medveten om att de har ett begränsat urval och att det skiftar fort. För bara några veckor sedan hade Centerpartiet ju ökat.

Annmarie Andersson säger att hon är övertygad om att partiet kommer att klara fyraprocentsspärren i höstens val - och hon har stort förtroende för partiledaren Annie Lööf.

– Visst känns det jobbigt när man ser siffrorna, men det var dåligt innan valet 2010 också.

Det säger Jenny Adolphson, Centerns ordförande i Köping.

Hon är på Kommundagarna i Malmö tillsammans med 600 andra centerpartister.

Är detta droppen för Centern?

– Nej, det tror jag inte, det går upp och ned. Ingen har röstat än, säger Jenny Adolphson.

Hon har orubbat förtroende för partiledaren Annie Lööf.

– Hon har just hållit ett kanonbra tal.

Jenny Adolphson tror att siffrorna beror på att Centerns politik inte kommer fram.

– Vi måste vara mer tydliga med vad vi åstadkommit, utan oss hade alliansen aldrig satsat så mycket på förnybar energi som den gör.

Hon är övertygad om att siffrorna kommer att vända.

– Absolut. Vi måste fortsätta att göra så gott vi kan. Det viktigaste är att vi gör det tillsammans.

De tråkiga siffrorna har inte lagt sordin på stämningen.

– Nej det är mycket god stämning här i Malmö. Nyss hörde vi ett inspirationstal av Olof Röhlander, vi skrattar istället för att gråta.