Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl Beijbom: Stefan Löfven bör säga nej till kraven från C och L på marknadshyror

Annons

I kravlistorna till Stefan Löfven och socialdemokraterna från Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) ingår att bruksvärdeshyror skall ersättas av marknadshyror, först i nyproduktion, sedan i alla hyresrätter. Här måste varningsflaggor hissas!

På en hyresmarknad med balans mellan tillgång och efterfrågan på hyresbostäder vore marknadshyror en självklarhet. Men med den enorma bostadsbrist vi har - och som synes växa de närmaste åren - riskerar ”mer marknad” få svåra ekonomiska och sociala konsekvenser för många av Sveriges 3 miljoner människor som bor i hyresrätt.

Det är INTE frånvaron av marknadshyror som skapat bostadsbristen i Sverige.

Bostadsbristen beror på att vi byggt alldeles för lite med tanke på vår mycket snabba befolkningstillväxt. Bostadsbristen och den enorma trångboddheten i många så kallade utanförskapsområden har - i kombination med hög arbetslöshet, hög kriminalitet, dåliga skolresultat - skapat svåra samhällsproblem. Samtidigt kan över 300 000 unga vuxna, som inte bor i utanförskapsområden, inte flytta hemifrån på grund av bristen på bostäder.

Bostadsbristen beror på att vi byggt alldeles för lite med tanke på vår mycket snabba befolkningstillväxt.

En genomläsning av omkring 100 bokslut för bostadsföretag i framförallt de tio största städerna under de senaste tio åren, visar att de allra flesta har en vinstmarginal efter finansnetto på mellan 25 och 50 procent. Lägg därtill att många också tagit ut utdelningar. Det är alltså god eller mycket god lönsamhet inom bostadsbolag med hyresrätter.

Hans Wallenstam är storägare i och vd för ett av Sveriges största fastighetsbolag, med mycket god lönsamhet. I intervju i Fastighetsnytt har han fastslagit att det inte är brukshyrorna som sätter käppar i nyproduktionen. Det stora problemet är bristen på markanvisningar på kommunal mark.

Alliansen gjorde mycket för att gynna ägandet av egen bostad under sina åtta år vid makten, 2006-2014: avskaffad fastighetsskatt, Rot- och Rutavdrag, fortsatta ränteavdrag, låg eller ingen skatt om man hyr ut eget boende.

Motsvarande reformer till förmån för hyresrätten genomförde Alliansen inte. ”Villafolket är vårt folk”, hävdade redan Gunnar Sträng, och de gynnsamma villkor som följer med eget ägande av bostad har regeringen Löfven högst marginellt försämrat, som när det gäller Rot- och Rutavdraget. Bostadsbeskattningskommittén har visat att hyresrätten är kraftigt missgynnad jämfört med eget boende med runt 3000 kronor per månad.

Motsvarande reformer till förmån för hyresrätten genomförde Alliansen inte.

I Nybyggarkommissionen ingick Göran Persson, Olle Wästberg och Agneta Dreber. Tre särintressen på byggsidan finansierade deras arbete. I deras rapport från 2014 skriver man att ”marknadshyror inte går att genomföra med ett stort underskott av bostäder utan socialt oacceptabla konsekvenser.”

Vi måste få bättre konkurrens i byggsektorn. Vi måste begränsa det krångliga regelverket. Vi måste minska rätten att överklaga byggbeslut. Kommunerna måste bli bättre och snabbare på att upplåta mark för hyresrätter.

Jag har själv i vuxen ålder bott i hyresrätt, bostadsrätt, radhus, villa....och hyresrätt igen, i dag. Ingen tvekan om att jag varit väldigt gynnad i eget ägt boende och missgynnad i hyresrätt i fastighet som någon annan äger. Gärna marknadshyror, men först balans mellan utbud och efterfrågan.

Gärna marknadshyror, men först balans mellan utbud och efterfrågan.

Jag hoppas att Stefan Löfven har mod och styrka att säga nej till förslaget om marknadshyror på kravlistorna från Annie Lööf och Jan Björklund.

Karl Beijbom

bokförläggare och journalist

Ruta: Karl Beijbom är en av flera fristående krönikörer på ledarsidan. De tar självständig ställning, åsikterna behöver inte sammanfalla med ledarredaktionens.

Anmäl text- och faktafel

Annons