Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karl Beijbom: Salomonsson har haft makten i Köping alldeles för länge

En president i USA blir vald för fyra år och kan väljas om en gång. Sedan måste presidenten, efter åtta år, avgå. Denna ordning tycks ha inspirerat Miljöpartiet, som byter språkrör minst vart åttonde år.

Tage Erlander regerade Sverige i 23 år, längre än någon annan statsminister. När Angela Merkel i Tyskland avgår efter 18 år tycker många tyskar att det känns som om hon alltid regerat.

Men - Elizabeth Salomonsson har regerat Köping i 36 år, dubbelt så länge som Angela Merkel regerat Tyskland. I höstas, vid 66 års ålder, ställde Elizabeth Salomonsson upp till ännu ett omval.

‪Vid 2018‬ års kommunalval tappade Socialdemokraterna för första gången sin majoritet i Köping, ibland med stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Ändå kunde Elizabeth Salomonsson sitta kvar som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande. Detta eftersom Moderaterna och Liberalerna gick in som stödpartier och räddade henne och Socialdemokraterna kvar vid makten.

Det nya styret i Köping efter höstens val - Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna och Liberalerna - har ännu nio månader efter valet inte lagt fram ett gemensamt program för vad de vill åstadkomma den närmaste mandatperioden.

Detta till skillnad mot det nya styret i Västerås (142 programpunkter ) och det nya styret i Hallstahammar (21 programpunkter). Inte heller har den rödblåa röran i Köping presenterat en gemensam vision för kommunens utveckling.

Elizabeth Salomonsson har inte bara regerat längre än någon svensk statsminister. Hon har regerat mycket längre än någon demokratisk politiker vi minns: Winston Churchill, Charles de Gaulle, Indira Gandhi, Urho Kekkonen, Konrad Adenauer, Margaret Thatcher, Jens Stoltenberg...

En svensk generaldirektör och en svensk landshövding har ett förordnande på sex år, som kan förlängas med tre år. Därefter måste de göra någonting annat.

Det finns en anledning till detta. Toppjobb sliter och bränner ut. ”Dom däruppe” orkar inte alltid med den växande förändringstakten i samhället - och att möta den med kreativitet, energi och förändringsvilja.

Ett förtroendeuppdrag får inte omvandlas till en livstidsanställning. Det har Elizabeth Salomonsson i praktiken gjort i Köping.

Vi borde införa en begränsning. Ett statsråd, en riksdagsledamot, ett kommunalråd, ett regionråd - ingen förtroendevald bör få regera längre än i tre mandatperioder, alltså sammanlagt 12 år. Sedan måste de avgå.

Detta skulle vitalisera demokratin, minska risken för maktmissbruk och pampvälde - och ge fler chansen till förtroendeuppdrag på hög nivå. Växling vid makten är demokratins syre.

Karl Beijbom

Karl Beijbom är en av flera fristående krönikörer på ledarsidan. De tar självständig ställning, åsikterna behöver inte sammanfalla med ledarredaktionens.

Anmäl text- och faktafel