Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl Beijbom: Makthavare i Köping vill att min röst i debatten tystnar

Annons

Det är inte synd om mig och jag känner mig inte kränkt. Men är jag utsatt för "deplatforming"? Det finns makthavare i Köping som tycks vilja att min röst i debatten tystnar. De kommer inte att lyckas.

Det finns makthavare i Köping som tycks vilja att min röst i debatten tystnar. De kommer inte att lyckas.

 ”Deplatforming” är maktens verktyg för att tysta kritiska journalister. Ordet betyder "ta ifrån en kritisk journalist dennes plattform". Det kan handla om att agera så att en kritisk journalist tystas, att skrämma en kritisk journalist till tystnad eller att få medierna att göra sig av med en för makten kritisk röst.

 I USA förklarade Donald Trump på en presskonferens att reportern Jim Acosta var en skam för CNN då denne fortsatte att ställa kritiska frågor till Trump och vägrade att lämna ifrån sig mikrofonen. Vita Huset drog direkt in hans pressakreditering.

 I juli, under Almedalsveckan, ringde Visbys domprost i kyrkklockorna för att tysta debattören Thomas Gür som stod i närheten och höll ett spontant seminarium. Kyrkklockorna överröstade talaren och mötet fick avbrytas.

 I Göteborg startade en docent vid Göteborgs universitet en namninsamling för att Göteborgs-Posten skulle avskeda sin mycket lästa politiska redaktör, Alice Teodoresco, för åsikter hon uttryckt i tidningen. Motståndet mot hans initiativ, inte minst i akademiska kretsar, blev så stort att initiativet fick läggas ner efter ett dygn.

För egen del har jag iakttagit att den framstående socialdemokraten från Kolsva, Jan Rydh, tidigare landshövding, på Facebook skrivit att "Karl Beijboms reaktionära åsikter måste bekämpas på alla sätt." Det fick journalisten Fredrik Klevenhaus att ställa frågan: "På alla sätt? Mellan kulspetspennan och kulsprutan?" Detta svarade inte Jan Rydh på.

För egen del har jag iakttagit att den framstående socialdemokraten från Kolsva, Jan Rydh, tidigare landshövding, på Facebook skrivit att "Karl Beijboms reaktionära åsikter måste bekämpas på alla sätt."

Kommunstyrelsens ordförande i Köping, Elizabeth Salomonsson, har i en replik i Bärgslagsbladet hävdat att jag har "gräddfil" in i Bärgslagsbladets spalter. Detta kan bara tolkas som att hon anser att jag får skriva för ofta och att tidningen borde publicera mig mer sällan. 

 I Köpings Socialdemokratiska Tidning, som sprids till alla hushåll i Köping, anklagar den ledande socialdemokraten Annika Duán mig för att bedriva "drevjournalistik" mot makten i Köping. Inlägget visar hennes okunskap. Drevjournalistik talar man om när press, radio och tv - samlat och samtidigt - kritiserar och riktar anklagelser mot en person, en organisation eller ett företag. Kritik från en eller några få röster i en enstaka lokaltidning kan inte kallas för drevjournalistik.

 Vad föranleder maktens reaktioner mot en enskild publicist?

 Jag har kritiserat att S har kvar regeringsmakten i Köping, fastän partiet förlorade sin majoritet i höstens val efter ett nästan sekellångt maktinnehav, tack vare att M och L gått in som stödpartier; jag har kritiserat att det nya styret ännu inte presenterat ett gemensamt program, än mindre en gemensam vision för Köping; jag anser att Köping har för många kommunalråd och att kommunalrådsfördelningen inte speglar valresultatet; jag har kritiserat nedläggningen av Kolsva kommundel och hur hela denna fråga hanterats; jag har dristat mig att benämnda det nya styret i Köping - S, V, M och L - för en politisk skvader, en rödblå röra.

jag har dristat mig att benämnda det nya styret i Köping - S, V, M och L - för en politisk skvader, en rödblå röra.

Den politiska debatten, där värderingar, fakta och argument bryts mot varandra, ökar intresset för demokratin - och när intresset för demokratin ökar stärks demokratin. Vi behöver inte mindre utan mer kritisk granskning av makten. Vi behöver inte mindre utan mer samhällsdebatt. 

Försöken att sänka toleransnivån mot oliktänkande, försöken att krympa offentligheten för samhällskritik, måste motverkas och bekämpas. Att värna om lokalpressen är lika viktigt som att värna om public service inom radio och tv.

 Tryckfrihetsförordningens ord om "ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning i vilket ämne som helst" förblir mina ledstjärnor. Inspirerad av Strindberg konstaterar jag: Ni har makten, ni har svärdet. Jag har pennan, jag har ordet i min makt.

 Kritisk granskning och ifrågasättande kommentarer - i läsarnas, medborgarnas och demokratins tjänst - fortsätter jag med. Jag kommer även i fortsättningen att kritisera maktfullkomlighet, maktmissbruk och maktens arrogans.

 Detta är mitt nyårslöfte till köpingsborna.

Jag kommer även i fortsättningen att kritisera maktfullkomlighet, maktmissbruk och maktens arrogans.
 Detta är mitt nyårslöfte till köpingsborna.

 Karl Beijbom

bokförläggare och journalist

Karl Beijbom är en av flera fristående krönikörer på ledarsidan. De tar självständig ställning, åsikterna behöver inte sammanfalla med ledarredaktionens.

Anmäl text- och faktafel

Annons