Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl Beijbom: För många kommunalråd i Köping och S behåller greppet

Annons

På måndag (17/12) skall kommunfullmäktige i Köping fastställa fördelningen av kommunalråden i det nya styret, deras andel av heltidsanställning och deras löner. 

Enligt kommunstyrelsens förslag skall Elizabeth Salomonsson (S) vara kommunalråd till 100 procent med 66 900 kr i månadslön. Det motsvarar vad en riksdagsledamot tjänar. Roger Eklund (S) föreslås arbeta som kommunalråd 90 procent av en heltid med en lön på 60 210 kr. Andreas Trygg (V) och Ola Saaw (M) erbjuds båda 60 procent av en heltid med en lön på 36.126 kr per person.

En medborgare i Köping har all anledning att fråga sig varför en liten kommun som Köping, med 25 000 invånare, behöver fyra kommunalråd på heltid och deltid? När t ex Partille kommun, med 38 000 invånare, klarar sig med ett regerande kommunalråd på heltid (M) och ett oppositionsråd på heltid (S)?

En medborgare i Köping har all anledning att fråga sig varför en liten kommun som Köping, med 25 000 invånare, behöver fyra kommunalråd på heltid och deltid?

Fastän S tappade fyra mandat i årets val, fastän MP tappade sina enda två mandat i årets val, fastän vänstern tappade sin majoritet behåller S och V två och ett halvt kommunalråd efter 2018 års val. M, som representerar den nya icke-socialistiska majoriteten i Köping, får i kommunstyrelsens förslag nöja sig med ett kommunalråd på deltid.

Växling vid makten är demokratins syre. Inte i någon annan kommun i Sverige har växling vid makten har varit viktigare än i Köping. Detta eftersom S regerat oavbrutet sedan den allmänna rösträttens införande - och eftersom Elizabeth Salomonsson, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, regerat Köping i 36 år.

Fastän vänstern förlorade sin majoritet valde M och L efter valet 2018 att gå in som stödpartier, skapa en rödblå röra - och rädda vänstern kvar vid makten, fastän den förlorat sin majoritet i årets val. Besvikelsen, missnöjet, vreden i allmänborgerliga kretsar i Köping är stor. 

All offentlig makt utgår från folket. Fördelning av mandat och förtroendeposter skall vara en proportionell spegling av valresultatet. Så står det i grundlagen. I detta perspektiv är det obegripligt att M med 8 mandat föreslås få ett kommunalråd på 60 procent av heltid - samma som V som endast fick 4 mandat av väljarna i valet.

Det förblir lika obegripligt att S och V, i minoritet efter 2018 års val, skall ha lika många/stor andel kommunalråd som efter 2014 års val, då man var i majoritet.

Det förblir lika obegripligt att S och V, i minoritet efter 2018 års val, skall ha lika många/stor andel kommunalråd som efter 2014 års val, då man var i majoritet.

Det finns ytterligare en viktig demokratiaspekt kring den nya rödblåa röran i Köping efter 2018 års val.

Efter valet 2014 bestod styret i Köping av tre partier - S, V, MP - med sammanlagt 28 mandat. Oppositionen bestod av fem partier - M, L, C, KD, SD - och 21 mandat.

När jag flyttade hem till min barndomsstad (1-6 klass) Köping 2014 fick jag höra att den politiska oppositionen är för svag och den politiska debatten alltför obefintlig. Jag har själv hört Elizabeth Salomonsson (S) besvara frågan ”vad tycker du om oppositionen i Köping?” med den retoriska motfrågan ”vilken opposition?” I en intervju inför valet svarade kommunalrådet Andreas Trygg (V) på frågan ”vad önskar du dig av politiken i Köping?” att han önskade ”en starkare opposition”.

Men fastän vänstern tappade sin majoritet så har ”regeringen” i Köping stärkt sin position från tre partier till fyra partier (MP utplånat av väljarna) och oppositionen har minskat från fem partier till tre partier. Och i mandat har ”regeringen” i Köping ökat från 28 mandat till 32 mandat, detta fastän vänstern förlorat sin majoritet. Oppositionen har minskat från 21 mandat till 17 mandat.

Alltså - fastän S är svagare än någonsin leder Elizabeth Salomonsson en ”regering” som är starkare än någonsin - samtidigt som oppositionen i Köping, i detta fall C, KD och SD, är svagare än någonsin.

Alltså - fastän S är svagare än någonsin leder Elizabeth Salomonsson en ”regering” som är starkare än någonsin - samtidigt som oppositionen i Köping, i detta fall C, KD och SD, är svagare än någonsin.

S och M hade, med sina 26 mandat, fått egen majoritet i Köpings kommunfullmäktige. Då hade vi dessutom haft en stark opposition, bestående av 23 mandat. En opposition bestående av V, C, L, KD, SD. En opposition både till vänster och till höger. I stället har vi fått en regeringskonstellation med 32 mandat och en opposition med bara 17 mandat. Denna ”övermajoritet” är, ur demokratisynpunkt, synnerligen olycklig.

Det återstår tid till eftertanke och besinning till kommunfullmäktigesammanträdet i Köping nu på måndag kl 18.00. Gör om, gör rätt. Respektera grundlagen. All offentlig makt utgår från folket.

Karl Beijbom

bokförläggare och journalist

Karl Beijbom är en av flera fristående krönikörer på ledarsidan. De tar självständig ställning, åsikterna behöver inte sammanfalla med ledarredaktionens.

 Anmäl text- och faktafel

 

 

 

 

 

 

 

Annons