Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Pihl: Värna rätten till nödvärn

Att upptäcka att någon passat på att rensa villan på värdesaker när man varit bortrest har alltid varit ett orosmoment för många villaägare. Det är inte roligt att komma hem från skidsemestern och upptäcka att smycken och stereoanläggning saknas.

På senare år har dock medierapporteringen om inbrott skiftat karaktär. Våldsamma rån i människors hem tycks bli vanligare.

Våldsamma rån i människors hem tycks bli vanligare.

Under fjolårets sista månader inträffade en rad grova rån i bostäder. Ett uppmärksammat fall rör en man i Malmö, som anhölls för misshandel. En inkräktare tog sig in i lägenheten och hotade mannens sjuårige son genom att stoppa en pistol i barnets mun. Pappan blev då, föga förvånande, rasande. Ett bråk uppstod vilket resulterade i att angriparen blev medvetslös.

Det är inte det enda fallet i närtid. I Täby norr om Stockholm blev en kvinna i 70-årsåldern rånad, bunden och utsatt för fysiskt våld i sitt hem i början av november. Att utsättas för bilrån i det egna hemmet - rånarna ringer på och tvingar till sig bilnyckeln genom att hota med kniv eller pistol - blir också vanligare.

Gemensamt är att rånarna använt grovt våld eller hot om våld. Risken att utsättas för denna typ av brottslighet är liten, men för den enskilde är det svårt att skydda sig om det skulle ske.

Gemensamt är att rånarna använt grovt våld eller hot om våld.

Fallet i Malmö visar dessutom att lagstiftningen inte är anpassad till ett samhälle där våldet ökar. Nödvärnsrätten gör det möjligt att försvara sig vid ett pågående brott eller överhängande hot om brott mot en själv, mot andra eller mot egendom.

Det svåra är att avgöra hur mycket våld som anses vara befogat. Lagstiftningen ger utrymme för ett visst mått av “övervåld” om den angripne bedömde situationen som mer hotfull än vad den egentligen var. Men det finns gränser, och dessa är dessvärre otydliga rent juridiskt.

Rätten att försvara sig i sitt eget hem måste specificeras. I Malmöfallet hade pojkens farmor redan lyckats slita barnet från rånaren innan pappan hoppade på förövaren.

Att pappan åtalades visar ändå på ett problem. Att inte bruka mer våld än nödvändigt är en bra princip, men det är rimligare att bedöma situationen från ett helhetsperspektiv.

Ökat våld i samhället kräver en förändrad lagstiftning. Ingen ska behöva vara rädd för att försvara sig och sin familj i sitt eget hem, även om inkräktaren blir medvetslös.

Ingen ska behöva vara rädd för att försvara sig och sin familj i sitt eget hem, även om inkräktaren blir medvetslös.

Anmäl text- och faktafel