Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KAK har den bästa riddaren i landet

Efter helgens SM-tävling vid Hovdala slott i Hässleholm står det klart; Arbogakuskarna och Gustav Norman är de bästa i hela Sverige.- Det börjar smälta in och det känns bra. Jag är himla trött men har två guld med mig hem, säger Gustav till Bbl/AT

Arbogas egen Ivanhoe, Gustav Norman, har slagit till igen och vunnit en tävling. Men inte vilken som helst. Denna gång handlar det om ett rent SM-guld och glädjen delas även med hela laget som plockade hem lagsegern i klassiskt tornerspel.

Samtidigt vann lagmedlemmen och Örebroaren Linnéa Lycke en tredjeplacering i grenen skill at arms.

I år drog Riddar-SM över 12 000 besökare, vilket är ett nytt publikrekord för arrangemanget. Att tävla inför så mycket folk tycker Gustav är roligt.

- Man får en adrenalinkick men det gäller att använda det till sin fördel. För mig är det lika viktigt att man bjuder publiken på show samtidigt som man försöker vinna grenarna. Jag kände ett riktigt bra publikstöd i år, säger Gustav.

För Gustav var förstaplatsen och guldet extra viktigt i år.

- Det var en revansch för förra årets SM. Då förlorade jag finalen med två ynka poäng. I år lyckades det. Jag har alltid varit bra på att ta poäng men sämre på att hålla fokus, men det har blivit bättre med åldern, säger Gustav.

I och med sina placeringar kvalificerade sig Gustav till ytterligare en tävling som äger rum i Falsterbo i början på juli. I potten ligger bland annat 25 000 kronor i vinstpengar.

- Det kommer vara riddartävlingar och showklasser mellan de andra hästtävlingarna i Falsterbo. Det är bra reklam för riddarsverige, säger Gustav

Gustav och hans lagkamrater kan betraktas som mer eller mindre lokalkändisar då de varje år arrangerar tornerspelen under Medeltidsdagarna i Arboga,nästan helt på ideell basis. Han kan redan nu avslöja att de planerar ett utökat program för årets upplaga. 

- Vårt Robin-Hood program har blivit populärt. Förra året fick barnfamiljer svårt att få plats på lördagen så därför har vi utökat även till söndagen, säger Gustav.

Så placerade sig Arbogakuskarna i SM

Klassiskt tornespel för Arboga Raedarius (Arboga Kuskarna)

1:a Sir Wilhelm Erövraren - Gustav Norman

4: Sir Lancelot- Slawomir Brydzinski

5: Lord Severin Unicorn- Benny Svensson

9:de Riddare Pilen- Niklas Pilwhret

Skill at Arms

3:de Riddare Örnklo- Linnéa Lycke

6:de Sir Wilhelm Erövraren- Gustav Norman

Årets Häroeld

Arbogakuskarna - Daniel Norr