Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kajsa Dovstad: Klarar S av att regera Sverige?

Alliansen väcker misstroendevotum mot tre ministrar
efter IT-skandalen.

Annons

Så kom beskedet: Alliansen väcker misstroendeförklaring mot tre av regeringens ministrar efter Transportstyrelsens IT-skandal.

Förtroendet anses vara förbrukat för infrastrukturminister Anna Johansson, försvarsminister Peter Hultqvist och inrikesminister Anders Ygeman, samtliga socialdemokrater. Alliansen får en riksdagsmajoritet med sig - SD stödjer misstroendevotum mot alla tre och V mot Johansson.

Både Hultqvist och Ygeman fick kännedom om informationsläckorna redan förra året, men valde att varken informera Johansson eller statsministern. När Johansson som ansvarig minister för Transportstyrelsen väl fick reda på säkerhetsläckan underlät både hon och sedermera Löfven att underrätta såväl svenska folket som resten av det politiska Sverige.

Säkerhetsskandalen är den största i modern tid. Att oppositionen tar i med hårdhandskarna är rimligt. Löfven måste överträffa sig själv för att återfå tilliten. Ett första steg är att inse situationens allvar och sparka Johansson, Hultqvist och Ygeman. Ministrarna har säkert andra kvalitéer, men nonchalans inför rikets säkerhet är en olämplig egenskap för statsråd.

Säkerhetsskandalen är den största i modern tid. Att oppositionen tar i med hårdhandskarna är rimligt. Löfven måste överträffa sig själv för att återfå tilliten.

Skulle Löfven utlysa nyval försätter han både landet och partiet i en ännu värre kris. Ordinarie val måste ändå hållas nästa år. Ett eventuellt nyval kommer att handla om IT-haveriet - vad är oddsen för att väljarna tar Socialdemokraternas valsedel under de förutsättningarna?

Hittills har Löfvens vilja till samarbete över blockgränserna mest bestått av tomma ord. Den utsträckta handen till Liberalerna och Centerpartiet lär avvisas helt om statsministern inte ens nu lyssnar på oppositionen.

Tiden när S styrde och ställde som de ville är förbi. En minoritetsregering måste lyssna på riksdagen. Det är upp till bevis för Stefan Löfven. Klarar Socialdemokraterna av att regera Sverige?