Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jurist väljer konflikthärd i Israel och Palestina

 
Folk
Visa alla artiklar

Julia Eriksson Pogorzelska vill göra skillnad och vidga perspektiven

Intensiv, talför, åsiktsstark och en brinnande vilja att göra världen bättre. Så skulle jag beskriva Julia efter samtal på kafé i Kungsör, där hon bodde några år under uppväxten.

Julia är nyss hemkommen från en del av utbildningen som krävs för att få vistas i Israel och Palestina i Följeslagarprogrammets regi. Projektet finanseras av Sida och organiseras av Kyrkornas Världsråd.

Det var tack vare en arbetskamrat på Migrationsverket, där Julia arbetar som jurist med ensamkommande flyktingbarn, som hon fick reda på möjligheten att jobba för en fredsbevarande organisation i tre månader. Hon skickade en intresseanmälan, blev antagen och sökte tjänstledigt från sitt ordinarie jobb.

En grupp på tio personer i olika åldrar lämnar Sverige i november för att vistas tre månader i konfliktområdet.

– Man arbetar i team därnere och man får önska var man vill komma, men det är organisationen som beslutar. Vissa platser är kanske inte ens lämpliga att vara på som ung kvinna.

Julia har Jerusalem och några andra städer på sin önskelista. Men säger att det går bra även om hon placeras i någon by på landsbygden.

De nyanlända möts upp av följeslagare från andra länder och bildar tillsammans internationella team.

– Teamarbetet kan faktiskt vara det allra svåraste under de här tre månaderna, så säger följeslagare som har varit där nere.

Hon skrattar till.

– Det är ganska typiskt. Vi är där för att försöka förhindra att en stor konflikt växer, och själva kan vi kanske inte ens hålla sams, säger Julia.

Följeslagarna har en förebyggande funktion och ska hålla sig opartiska i konflikten.

– Det kan vara en nog så svår roll, säger Julia och berättar om en incident på tunnelbanan i Stockholm häromdagen, där hon blandade sig i när unga män uttryckte rasistiska åsikter.

– Där nere kan det vara direkt farligt att blanda sig i. Vi ska inte själva agera, men hålla koll så att det inte sker brott mot folkrätten.