Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan trivs med jobbet som brevbärare

Johan Karlsson, 21 år, är en van sommarjobbare på Posten då han nu är inne på sin femte sommar som brevbärare. Sedan vecka 24 har han sorterat post och kört ut den till i snitt 700 hushåll per dag.

För Johan Karlsson börjar dagen med att sortera den post som sedan ska köras ut till de olika distrikten. Efter postnummer fylls det på i de olika hyllorna. Posten läggs i lådor efter den rutt som ska köras och bärs ut för att sedan köras iväg med moped, clubcar eller postbil.

I år sommarjobbar 17 personer på Posten i Köping. Tio av dem har jobbat tidigare somrar, sju av dem är nya för i år.

Förutom körkort och betyg från gymnasiet krävs det ett bra flås om man ska sommarjobba som brevbärare.

– Man behöver ha bra kondition, man ska ändå springa i trappor cirka fyra timmar om dagen. Det krävs lite kondis för att orka med, säger Carola Backman som är tillfällig produktionschef.

– Att jobba på Posten är ett bra jobb. Det är omväxlande eftersom man både har distrikt i stan och på landet så man får både springa i trappuppgångar och köra bil. Man får vara ute medan man jobbar och man får bra motion av att springa i alla trappor, tycker Johan.

Denna tisdag ska Johan köra en runda runt Valskog med omnejd, en runda som han väl känner till eftersom han körde den redan förra året. Post runt bland annat Aspa, Gräsnäs, Täby, Segelsberga, Östra Eknö och Uknö ska delas ut.

Att köra ”på fel sida” är inte något som Johan tycker är svårt. Det är ingen skillnad tycker han.

– Det svåra med jobbet är egentligen att lära sig alla adresser. Det är svårt att lära sig alla nya ställen. Är man ny så får man en veckas ”upplärning” så man vet vart man ska åka sedan. Det skulle vara omöjligt annars, säger Johan.

– Här på landet är det också viktigt att man hejar på alla man möter, det är viktigt, säger han och vinkar till några barn på cykel efter vägkanten.

När inte Johan Karlsson sommarjobbar på Posten pluggar han till gymnasielärare i Falun. I höst är han inne på sin femte termin på lärarprogrammet. Det är ingen tvekan om vad sommarlönen kommer att gå till.

– Jag önskar att jag kunde säga att jag skulle göra något kul för pengarna men de kommer gå till studierna, säger Johan.

Efter vecka 32 blir det två veckor till på sommarjobbet. Sedan börjar skolan i Falun.

– Men det är kul att ha något att göra. De flesta kompisarna jobbar ju så då är det roligare att jobba än att gå hemma och dra. Och pengarna kommer ju som ett brev på posten, säger Johan och skrattar.