Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämförelser kan förbättra sjukvården

Sjukvården i Västmanland är bra på tjocktarmscancer, hjärtsjukdomar och stroke men mindre bra på att vara tillgänglig för patienter och svara i telefon.

Annons

Det visar öppna jämförelser som Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting gjort. På måndagen presenterades nya uppgifter om hur landstingen ligger till i fråga om kvalitet och effektivitet.

Västmanland har förbättrats på 57 punkter och försämrats på 33.

Landstinget har relativt låg dödlighet i hjärtinfarkt, bra behandling efter hjärtinfarkt, lyckade knä- och höftledsoperationer. Bra resultat visas också för eftervård vid stroke, överlevnad vid ändtarmscancer, få bristningar vid förlossningar med mera.

– Vi i vården uppskattar öppna jämförelser, säger Åke Tenerz, chef på medicinkliniken.

Han ser dem som hjälp till att förbättra vården och gav som exempel att man nu ger mer biologiska läkemedel till patienter med reumatism, att fler diabetiker behandlas med tabletter i stället för med kost och att man minskat behandlingen med antibiotika.

Sämre till ligger Västmanlanland när det gäller tillgänglighet på telefon till vårdcentralerna. Endast 54 procent tycker det är lätt eller mycket lätt att komma fram på telefon.

Sjukvårdschef Lennart Iselius tycker att väntetiderna måste kortas. Västmanland har även relativt långa väntetider för operation och behandling.

Hur ska ni göra det lättare att komma fram på telefon?

– Det kan handla om att hitta nya rutiner, säger han.

Åke Tenerz påpekar att arbete pågår för att förbättra tillgängligheten. Han vill att fler ska använda landstingets hemsida för att ta kontakt med vården. Landstingets telefonisystem ska också kunna användas för att ta kontakt och sedan bli uppringd.

Annons