Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakob serverade sig till en bronsmedalj

 
Folk
Visa alla artiklar

Fläckfria bestick, polerade glas, champagneflöjtar och brutna servetter. Allt detta ingår i det yrke Jakob utbildar sig till.

Annons

Några dagar har gått sedan lärare och elever kom hem från Makedonien. Jakob har hunnit smälta det som hänt. Bronsmedaljen känner han sig väldigt glad över. Och vet att han valde rätt när han ändrade inriktning på hotell- och restaurangprogrammet och bytte kök till ser-vering.

–Jag gillar att vara ute bland folk och prata med folk. Det får man göra som serveringspersonal.

Han har lärt sig massor under de två och ett halvt åren på skolan, kunskaper som han fick chans att visa upp under tävlingarna i Ohrid i Makedonien.

–På måndagen kom vi dit. På tisdagens briefing fick jag veta vem jag skulle få som lagkamrat.

Jakob och Sofie van Delft från Holland bildade ett av lagen i kategorin restaurang- och vinservering. Totalt var de 24 lag.

–Det kändes lite nervöst först, men Sofie var väldigt trevlig och vi klickade rätt snabbt.

På onsdagen avgjordes tävlingarna i deras kategori. De tilldelades ett bord för fyra gäster, ett bord som de skulle förbereda och duka, samt ett sidbord med dryckerna på, ett så kallat mise en place.

Menyn bestod av makedonisk ädelfisk med apelsinsås och spenatpuré till förrätt. Som gäster vid Jakob och Sofies bord satt två av huvuddomarna i tävlingen.

–Det blev ju lite speciellt eftersom de reste sig ofta och gick runt och tittade på de andra tävlande.

Till huvudrätt serverades revben av lamm, sås och primörer.

–Det var inga konstigheter med den dukningen.

Han berättar att vattnet alltid ska serveras först, därefter vinet och först därefter ställs maträtten fram. Och att ostbrickan alltid tas in före desserten.

–Under tävlingen fanns bara de misstag vi hade gjort i huvudet.

Han var inte nöjd med sin egen presentation av förrätten och hans lagkamrat glömde att undertallriken, som det dukas med vid finare tillfällen, skulle vara kvar tills huvudrätten var uppäten. Den togs bort redan efter förrätten.

Så här efteråt kan Jakob ändå se att måltiden flöt på väldigt bra.

–Dessutom prickade min lagkamrat in alla fyra vinerna med olika druvor.

Som serveringspersonal höll de sig diskret i bakgrunden under måltiden men hade ändå full koncentration på gästerna och tog hänsyn till deras önskemål.

–Gästen har alltid rätt.

Hela måltiden tog mellan två och tre timmar att genomföra. Under torsdagen fortsatte tävlingen för andra kategorier. Ullvigymnasiet hade förutom Jakob två elever med i klasserna cocktail och kök. På fredagen begav sig alla deltagare till Makedoniens huvudstad Skopje där en stor bankett hölls och prisutdelningen skedde.

–Jag tror vi var bortåt 600 personer med elever, lärare och alla andra som varit med under tävlingarna.

De vinnande lagen i de olika kategorierna presenterades. Det var en speciell känsla, säger Jakob, när han och Sofies namn ropades upp och de fick gå upp på scenen för att ta emot bronsmedaljerna.

Vad har du mer fått med dig hem från den här resan?

–En massa nya kompisar, säger Jakob.