Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägare om trakasserierna: Jag har aldrig varit med om något liknande

Dom senaste veckorna har det pågått en vargjakt i Västmanland, dom som deltar i denna vargjakt har dagligen trakasserats av en gruppering som kallar sig Hunt Saboteurs Sweden (HSS) och i förra veckan var det tyvärr några deltagare som inte längre klarade av att hålla sig lugna och gick över gränsen för vad som är acceptabelt, detta efter långvariga och intensiva provokationer som fortgår trots att polisen varit på plats där dom både tagit upp anmälningar och pratat med HSS.

För plusläsare: Jägare tog stryptag på 17- årig aktivist

Jag har tidigare deltagit i vargjakt flera gånger och sett olika former av protester, protesterna har funnits både i form av regelrätta hot mot personer innan eller efter jakten och i att fysiskt finnas på plats ute i skogarna. Under mina tidigare jakter har jag stött på aktivister som filmar och fotograferar allt för att sedan lägga ut och hitta på lögner om vad som skett, jag har varit med om aktivister som rör sig i skogen med kastrullock i ett försök att skrämma vargen bort från jägarna och jag har varit med om aktivister som argumenterar med oss ute i skogarna men aldrig tidigare har jag varit med om något liknande som HSS.

Dom började precis som dom tidigare aktivisterna, dom var på plats och försökte störa jakten men insåg ganska snabbt att detta inte gick eftersom vi som jagar varg är vana att jaga kring den typen av störningar då valde HSS att ta till andra metoder. Vid ett tillfälle har dom själva valt ut en boende i området som dom påstår tillhör jaktledare för vargjakten, denna person är ingen jaktledare men har ändå trakasserats av HSS genom att man har åkt förbi hans hus och fört oväsen då inga jägare har hittats i skogarna.

Dom har även i brist på vargjägare gett sig på andra jägare, en vildsvinsjägare berättar om hur dom jagade hans hund med bil

Andra gånger har dom fokuserat alla sina insatser på några få individer som dom provocerar genom att skrika glåpord åt och med en megafon upptryckt i ansiktet på dom föra oljud, dom kan stå under lång tid och skrika i megafonen eller gå på dessa människor och trycka upp en kamera i ansiktet på dom. Man fotograferar dem och påstår att dom ska ha hotat aktivister– allt för att provocera.

Dom har även i brist på vargjägare gett sig på andra jägare, en vildsvinsjägare berättar om hur dom jagade hans hund med bil, på sin hemsida har HSS lagt ut bilder med hunden och påstår där att det handlar om en hund som söker efter vargar att jaga. Under en vargjakt så låter man aldrig hundarna gå lösa och söka efter varg eftersom vargen måste stötas upp av människor först för att komma in i ett flyktbeteende vilket gör att dom sedan inte angriper hundar.

För Plusläsare: Djurrättsaktivister åkte efter jakthund i 500 meter

Joakim Lönnberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel