Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isabelle tar studenten

 
Folk
Visa alla artiklar

Isabelle Almskoug sköt upp sin examen för en termin i USA.
Nu sätter hon på sig studentmössan.

Annons

Isabelle Almskoug är 19 år och gör sin sista termin på Volvo teknikgymnasium i Köping. Hon var långt ifrån enda tjejen i sin årskurs att välja den utbildningen.

–Vi var tio tjejer och sex killar i klassen, vilket är en ganska ovanlig för delning, säger Isabelle.

Hennes klasskamrater tog studenten i våras, men Isabelle valde att i stället göra en utbytes-termin i USA under vårterminen. De fem månaderna i Brodhead, Wisconsin, var både givande och omtumlande.

–Ibland var det jättekul, ibland jättejobbigt, säger Isabelle.

Hon tycker att hon fått ett nytt perspektiv på livet i Sverige och på människor i största allmänhet. En sak hon noterade var att många amerikaner är bra på att ge komplimanger.

–Det är förstås kul att få höra en massa bra saker om sig själv, säger hon.

Eftersom Isabelle inte kunde tillgodoräkna sig utbytesterminen i sin svenska examen har hon under hösten läst in de sista kurserna på egen hand. Vissa moment har skett på skolan, men mestadels har hon bedrivit självstudier som examinerats i form av uppsatser och prov.

–Det är litet stressigt så här på slutet, medger Isabelle där hon sitter med miniräknare och anteckningsblock framför sig på Arboga bibliotek.

Egentligen är det ingen brådska med examen, men eftersom hon redan i våras beställde en studentmössa som det står 2011 på vill hon sätta punkt i och med att terminen slutar på onsdag. Dessförinnan väntar tre prov, ett i historia, ett i fysik och ett i underhållsteknik. När de är avklarade åker den vita klänningen på.

–Studenten är ingen jättegrej, men man ska fira den för att man ska fira den, konstaterar Isabelle med ett leende.

Hur firandet kommer gå till är inte helt bestämt men att familjen och pojkvännen finns med i bilden är ett som är säkert. Efter firandet väntar framtiden. Isabelle har redan en del planer. Det är till exempel inte otänkbart att det blir mer studier framöver.

–Jag vill bli lärare i matematik och ett ämne till. Vilket vet jag inte än men det lutar åt filosofi eller religionskunskap, säger hon.