Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför så högt elpris?

Annons

I Bbl/AT den 23 november finns en artikel om Mälarenergis priser. Där står bland annat följande: Brist i Norrlands vattenmagasin gör elektriciteten dyrare i vinter. Mälarenergi höjer sina elpriser kraftigt. Orsaken är att priset har gått upp på elbörsen Nord Pool och deras priser har stuckit iväg extremt högt de senaste dagarna. Eftersom deras priser har gått upp, måste vi följa med, säger Patrick Serra, försäljningschef på Mälarenergi.

Av information som erhölls under första halvåret i år framgår bland annat att Mälarenergi har 41 vattenkraftsstationer i Västmanland och Värmland och själv huvudsakligen producerar den energi som säljs.

Eftersom snömängden i Mellansverige i år varit osedvanligt stor har väl Mälarenergi i år kunnat producera ovanligt mycket

och billig energi i sina många vattenkraftverk, till skillnad från många andra elförsäljningsbolag.

Jag antar att fri konkurrens råder mellan elförsäljningsbolagen, utan prisöverenskommelser mellan dem. I så fall är det svårt att förstå att Mälarenergi måste följa med i Nord Pools extremt höga prisökningar.

Mälarenergis många kunder är nog intresserade av att få en förklaring till detta.

Mångåriga, trogna kunder anser nog att Mälarenergi bör nöja sig med en skälig inkomst och humana priser med utgångspunkt från det billiga produktionssättet som företaget har.

Om jag minns rätt fick Mälarenergi för några år sedan köpa en del kommuners/kommuninvånares andelar i företaget till förmodligen förmånligt pris. Det bör ju rimligtvis medföra en human prissättning på den el som kommuninvånarna förbrukar.

Gammal kund, Arboga

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons