Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta nötallergi på allvar

Annons

Det finns elever som varje dag går till skolan med rädsla för att bli allvarligt sjuka eller för att inte överleva hela skoldagen.

Tänk dig att som förälder riskera att släppa iväg ditt barn till en skola som kan utsätta det käraste man har för faktorer som kan sluta i en ambulansfärd eller på akuten. Tänk dig att få byta skola flera gånger för att skolan inte garanterar en trygg och säker miljö. Detta är verkligheten för personer med luftburen allergi.

Att ha en luftburen allergi är inte speciellt lätt, eftersom den är beroende av att ens medmänniskor visar hänsyn och tar sitt ansvar för att du inte ska bli sjuk.

Om du har en luftburen allergi mot nötter kan det innebar att du får svårt att andas om en nöt finns i din närhet, eftersom det är partiklar från nöten som sprids i luften som gör att en luftburen allergi uppstår.

Spår av nötter från en öppnad påse kan färdas uppemot 30 meter och det finns de som reagerar på så lite som 1/2 000 del av en jordnöt. Att då gå i en skola

där det finns skolkafeteria, en matsal och möjligheter för elever att köpa nötter utanför skolan och ta med sig tillbaka skapar en problematisk situation.

Vi har hört talas om skolor som tillämpar nötförbud, men vi har hört betydligt fler fall där skolor, elever och lärare inte följer de riktlinjer som finns.

Det är väldigt lätt att förstå varför det behövs en ramp till en byggnad, men vad krävs för att folk ska förstå att luftburen allergi begränsar och förhindrar allergiker att röra sig i samhället?

Vi har Kalle som tvingades byta skola när skolan prioriterade att eleverna skulle få knapra solrosfrön under skoltid, vi har mött Filippa som inte fick mat i skolan när de glömt att hon är allergisk mot fisk och Bertil som utsattes för livsfara för att förskolan ville testa om allergin verkligen var äkta.

Om det inte är illa behandling, kränkning, diskriminering och/eller mobbning som Kalle, Filippa och Bertil blivit utsatta för, vad är då illa behandling, kränkning, diskriminering och mobbning?

Vi undrar nu vad som finns att göra när varken Skolinspektionen eller diskrimineringsombudsmannen tar emot anmälningar om otillgänglighet och diskriminering på grund av funktionshindret allergi?

Projektledare ”Näven i bordet”

Riksförbundet Unga Allergiker

Sofie Lindberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons