Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styret i Köping: Tomma ord och politiska floskler

Annons

Invånarna i Köpings kommun ska vara informerade, delaktiga och ha inflytande. Invånarnas synpunkter är nämligen viktiga för den kommunala verksamheten och det är också angeläget att fler invånare deltar i den demokratiska utvecklingen.

Denna stolta programförklaring kan man läsa på kommunens hemsida. Men − det är bara tomma ord och politiskt korrekta floskler. För information och delaktighet är uppenbarligen inget som den politiska ledningen − nuvarande eller föregående − är beredd att ge motståndarpartierna.

För att kunna utföra det politiska arbetet och få den insyn som Köpings kommun smickrar sig med tillmäta stor betydelse, är det annars normala att också oppositionen tilldelas ett kommunalråd.

Oppositionens möjligheter att hålla sig informerad om vad som händer eller få tid att granska och ifrågasätta styret eller förvaltningarna är minimala, vilket betyder att den politiska ledningen kan agera i princip ostört, utan besvärande inblandning.

Nu kommer vi att få fyra hel- eller deltidsanställda kommunalråd på ungefär tre heltidstjänster. För en kommun av Köpings storlek är det en uppställning som saknar motstycke på de flesta andra håll. För att kunna utföra det politiska arbetet och få den insyn som Köpings kommun smickrar sig med tillmäta stor betydelse, är det annars normala att också oppositionen tilldelas ett kommunalråd.

Men här är det tydligen inte aktuellt och för ett maktfullkomligt styre tycks det vara mer angeläget att utestänga oppositionen från insyn och granskning.

Lika illa är det i de olika nämnderna. Ingen post som andre vice ordförande har tilldelats oppositionen som också här snuvas på de insikter som både ordförande och vice ordförande får.

Köping kommuns uppfattning om demokrati, insyn, delaktighet med mera kan med fog ifrågasättas.

Maria Liljedahl (SD)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons