Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ krav på hundägare

Annons

Nästan dagligdags ger oss tidningarna uppgifter om allvarliga incidenter vari våra älskade hundar är inblandade. Det är fråga om hundar som attackerat människor och andra hundar vid möten med sådana på våra vägar.

Antalet incidenter är mycket stort och en stor del av dessa med allvarliga följder för dem som blir angripna.

Naturligtvis förhåller det sig på det viset att många människor är direkt olämpliga som hundägare, bland annat därför att de inte har tillräcklig kännedom om hundars beteende och inte heller låtit sina hundar genomgå ens elementär dressyr.

De hundägare som ger sina hundar en god fostran, till exempel jägarfolket, har som regel inga problem med sina hundar i detta avseende. För att inte tala om ledarhundar som genomför sina uppgifter med hundraprocentig disciplin och precision. En tydlig följd av utomordentligt god dressyr.

Problemet är detta. I våra städer, samhällen och byar vistas hundar som inte borde finnas där, ty de utgör en fara för sin omgivning. Tidningsrubriker och läkarstatistik ger klart besked härom.

Aggressiva hundar gör inte skillnad på barn eller vuxna eller på andra husdjur. Det lever vi med i dag, det är en realitet. Detta är det verkliga rovdjursproblemet här i landet – alla kategorier.

Nu till en stilla undran: Hur kommer det sig att vargen kommit att framstå som ett så stort problem i landet? Vi har nyligen delgivits att en enda vargstackare transporterats från Norrland till en plats söderöver i landet.

Den har nu via sändare på sitt påsatta halsband, efter denna förflyttning, låtit meddela att den gärna vill tillbaka till sina hemmarker däruppe i norr och har på egen tass dristat sig att söka sig tillbaka dit. Ingen dålig transportsträcka, eller hur?

Det är ett väl fungerande djur följande sina ursprungliga instinkter. Ingen degenererad halvmesyr i djurvärlden.

Detta föranleder nu stora rubriker i våra media. Ännu har dock ingen larmklocka ringt om denna vargs framfart bland tamdjur eller rådjur och inte många har sett den.

Så vad är problemet?

Vargstackarn måste ju ha något att äta, och den kan ju knappast titta in på McDonalds på sin väg hem till sina hemtrakter Norrland.

Det är högst sannolikt så att hela vargproblematiken bottnar i att en viss kategori friluftsmänniskor inte önskar konkurrens om hjortdjuren därute i bushen, vilket förhållande också tidigare framhållits vid flera tillfällen.

Nej, låt oss ta den negativa vargpropagandan med en smula fattning. Det kan i stället vara dags att ta den verkliga rovdjursproblematiken mera på allvar och be våra myndigheter att göra något åt den. Varför inte införa ett lämplighetsintyg både för befintliga hundägare och blivande sådana?

Garibaldi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons