Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slopa LAS och sänk lönen

Annons

Nu får det vara nog! Jag har tröttnat på att vara arbetslös, jag har tröttnat på att som ung vara sist in och först ut, jag har tröttnat på lagstiftning som säger att kompetens inte spelar någon roll, jag har tröttnat på företag som inte har råd att anställa mig, trotts att jag kan tänka mig att arbeta för en lägre lön. Och jag har tröttnat på arbetsförmedlingar som inte förmedlar jobb.

Men framför allt har jag tröttnat på gråa politruker och mörkröda fackpampar som skiter i oss unga, som stoppar huvudet i sanden och låtsas att allt är frid och fröjd!

Att vara ung och komma in på arbetsmarknaden i dag är i stort sett omöjligt och nästan var fjärde ung är arbetslös. De rödgröna är snabba med att skylla på alliansens politik och man menar självbelåtet att ungdomsarbetslösheten var lägre med den socialdemokratiska regeringen.

Detta hävdar man, trotts att undersökningar visar att i februari 2006 var 381 000 ungdomar sysselsatta, och i februari 2010 var 439 000 ungdomar sysselsatta. Någonting fallerar i den socialdemokratiska argumentationen!

Vad beror det då på att fler unga har jobb i lågkonjunktur med alliansen, än vad man hade i högkonjunktur med socialdemokraterna? Jo, alliansen sänkte arbetsgivaravgiften för unga innan lågkonjunkturen nått Sverige. Detta gjorde att 33 000 fler unga faktiskt fick jobb! Denna sänkning vill nu de rödgröna ta bort, man spottar alltså alla unga rakt i ansiktet och är dessutom ganska nöjda med det också.

Frågan är nu vad de rödgröna tänker göra åt den höga arbetslösheten? Förutom klassikern ”fler högskoleplatser” har det varit tyst från den rödgröna oppositionen. Jag vägrar, till skillnad från de rödgröna, stå och titta på medan ungdomar stängs ute från arbetsmarknaden, och jag vet vad jag vill göra för att förbättra den:

x Skrota turordningsreglerna som låser ute ungdomar och som skapar en otrygg arbetsmarknad inte bara för unga, utan även äldre som inte vågar byta jobb.

x  Inför privata arbetsförmedlingar, som vill förmedla jobb!

x  Inför avstampsjobb för unga, där unga själva kan påverka vilken lön de vill jobba för.

x  Fortsätt ha en sänkt arbetsgivaravgift för unga!

x  Inför garanterad praktiktid på gymnasiet.

Jag är 17 år. Jag är ung, och jag är rädd. Jag är rädd för att förbli arbetslös även efter gymnasiet, jag är rädd för att inte kunna flytta hemifrån och jag är rädd för beslutsfattare som inte bryr sig.

Jag anser mig därför ha rätt att svära i politikens namn, för Sveriges sjuka arbetsmarknad drabbar just mig, och jag som ung måste stå upp och kräva förändring! Nu får den fan vara nog!

Emma Wiesner, Ordförande Centerpartiets ungdomsförbund, Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons